Foto: TT

Weyler: Mässan måste bryta med Nya Tider

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring årets bokmässa går vidare. Efter helgens författarupprop mot tidningen Nya tiders medverkan, kräver nu förläggaren Svante Weyler att Bok och Bibliotek bryter med tidningen.

– Det här har utvecklats till ett rent tvåfrontskrig, säger han till Kulturnyheterna.

Den 21 april publicerade DN ett upprop där 150 författare och översättare, däribland fyra akademiledamöter, deklarerade att de inte kommer att närvara vid årets bokmässa i Göteborg.

Uppropet var en protest mot tidningen Nya tiders närvaro vid mässan och utlöstes av en film med kopplingar till tidningen, där läsarna uppmanas till att göra hembesök hos journalister.

Nya Tider på bokmässan

Under dagen formulerade förläggaren Svante Weyler ett krav på att Bok och bibliotek i Göteborg bryter med Nya Tider. I DN skriver han att ”Nya Tiders plats på Bokmässan har tagit en radikalt annan vändning”.

”Uppmaning till brott”

Weyler säger till Kulturnyheterna att beslutet grundar sig i den aktuella filmen.

– Det har för mig ställt saken i ett nytt ljus, då jag ser filmen som en uppmaning till brott.

Under den pågående och långdragna konflikten har man från bokmässans håll hävdat att Nya tiders närvaro inte strider mot de värdegrunder som fastslagits av mässans ledning.

Men efter att den aktuella filmen börjat cirkulera borde bokmässan ha ändrat ståndpunkt, enligt Svante Weyler.

– Mässan har i förhållande till sin egen värdegrund goda skäl att bryta samarbetet med Nya tider. Jag har läst deras egna principer och i den diskussionen har man inte tagit hänsyn till filmen.

Delade meningar

Avhoppen från årets bokmässa har den senaste tiden duggat tätt, men det råder delade åsikter inom författarkåren kring ställningstagande inför evenemanget.

Författaren Elisabeth Åsbrink, som i höstas skrev under ett upprop mot Nya tider, ändrade sig för en tid sedan och meddelade att hon kommer att närvara vid mässan.

Även Jan Guillou skrev för ett par dagar sedan i DN att han kommer att resa till årets bokmässa, och också författaren Lena Andersson har meddelat att hon kommer att delta under evenemanget.

Gemensamt för de författare som hittills sagt sig vara redo att åka till mässan är att de alla har betonat vikten av att värna om yttrandefriheten, men enligt Svante Weyler kretsar diskussionen inte längre kring denna fråga.

– Det här är inte en fråga om yttrandefrihet, då skulle Nya tider ha fått plats. Vad de har gjort är att de har gjort sig skyldiga till stämpling till brott – det är min åsikt. Det här har utvecklats till ett rent tvåfrontskrig.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel framgick att Svante Weyler väljer att bojkotta mässan. Det stämmer inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet