Bokförsäljningen minskar – men mindre än tidigare. Foto: TT

Bokförsäljningen fortsätter minska...

Uppdaterad
Publicerad

...men i långsammare takt.

För första gången på flera år ökar försäljningen av böcker återförsäljare, framför allt till varuhus och stormarknader.

Det innebär att minskningen av bokförsäljningen totalt landar på en procent, vilket är en inbromsning i nedåtgången, skriver Svenska förläggareföreningen i ett pressmeddelande.

Men hittills är det för tidigt att dra några slutsatser utifrån statistiken säger Roy Rue på Svenska förläggareföreningen.

– Nedgången är mycket mindre än tidigare men det är vanskligt att säga om det här är ett trendbrott. Vi får ser hur det ser ut om ett år, säger han.

E-böcker växer

Totalt sett minskade både antalet boktitlar och sålda böcker under 2013.

Trots att förlagen satsar på e-böcker tar det tid för dem att etablera sig på marknaden. E-böcker står för 28 procent av förlagens nya titlar men enbart två procent av de totala intäkterna. Det är dock en dubblering sedan 2012.

Kan man lita på att e-böcker kommer att bli en betydande del av marknaden?

– De har slagit väldigt bra i anglosaxiska länder, så de kommer att utgöra en betydande del av marknaden. Men när genombrottet kommer är svårt att säga.

Kan man vara säker på att det kommer?

– Nej, säker kan man aldrig vara. Pappersböcker ger en speciell känsla. Ett tecken på att det inte händer så mycket på marknaden är att försäljningen av pocketböcker har legat så stabilt så länge. Det tyder på att köparna gillar pappersböckerna, säger Roy Rue.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.