Bokmässan ändrar sig angående Nya Tider Foto: TT

Bokmässan ändrar sig – igen

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema tidskriften Nya Tider får ställa ut på Bokmässan 2016. Mässan ändrar alltså sitt beslut – igen. Det här blir tredje gången som Bok och bibliotek ändrar sig, och i det här fallet hänvisar bokmässan till en juridiska prövningen av deras avtal som inte lämnar dem några andra alternativ än att låta Nya tider ställa ut.

Först var de välkomna med hänvisning till yttrandefriheten, sedan var det fel att de medverkade i och med deras värdegrund, och nu är de tillbaka på nytt: Den högerextrema tidningen Nya tider får åter igen ställa ut på bokmässan i Göteborg – denna gång av juridiska skäl.

Bokmässan skriver i ett pressmeddelande att beslutet kommer efter en ”närmare juridisk granskning” av avtalet med Nya Tiders förlag Alternamedia.

Nya Tider på bokmässan

– Vi har gjort en fördjupat juridisk granskning och fått vårt avtal tolkat. Det visar sig att det saknas grund för uppsägning på grund av det här avtalet, så oavsett vår hållning så kommer Nya tider att ställa ut på årets bokmässa, säger Maria Källsson, VD för Bok & Bibliotek.

Hon vill inte gå närmare in i vilken principiell hållning som Bok och bibliotek har gentemot Nya tiders deltagande i mässan, men hon nämner att parterna har haft en dialog och att Nya tider inte sett någon annan väg fram än att tidskriften ska få ställa ut.

– Då får vi förhålla oss till det juridiska manöverutrymme vi har. Vi kan välja att bestrida deras rätt att få komma in, men då hade de kunnat få ett interimsbeslut från domstol och tilltvingat sig den plats som de är anvisade i avtalet vi gjort, med rätten på sin sida.   

Försvarade sig först

För drygt två veckor sedan skapade Nya Tiders monter på årets bokmässa stor uppmärksamhet. Tidskriftens högerextrema kopplingar väckte stark kritik, och Bok & Bibliotek försvarade till en början beslutet om att låta Nya Tider ställa ut med hänvisning till att man ”vill vara en arena för det fria ordet”.

Kritik från flera medutställare på mässan, och hot om avhopp, gjorde senare att mässan beslutade sig för att dra tillbaka Nya Tiders monterplats.

Ska debattera egna beslutet

– Det här var svåra beslut från början. Yttrandefrihet är ju svårt. När vi lyssnade på reaktionerna och såg hur de reagerade, det är i de lägena som man måste våga ompröva beslut. Då gjorde vi det och kom vi fram till att det är bättre att Alterna Media och Nya Tider inte ställer ut på bokmässan i år, sa Maria Källsson till Kulturnyheterna då.

Efter det beslutet fick mässan ny kritik. Den här gången för att inte själva representera årets tema: ytterandefrihet. En av kritikerna var SVT-profilen Janne Josefsson.

– Att man först försvarar Nya Tiders rätt att medverka på Bokmässan i yttrandefrihetens namn och att man sedan viker ner sig när man får negativa reaktioner av andra utställare, det är inte bara beklämmande utan också skrämmande, sa han till SVT Nyheter Väst.

Mässan svarade med att införa en programpunkt om den egna hanteringen av dilemmat, och samtidigt be om ursäkt för att researchen inför årets mässa på sina håll varit bristfällig.

Vill inte recensera sin egen hantering

Maria Källsson vill inte recensera hur Bok och bibliotek har hanterat frågan med Nya tiders deltagande.

– Alla som har följt den här debatten har säkerligen förstått att frågan kring yttrandefrihet och inskränkningar av yttrandefrihet väcker mycket känslor. Vi välkomnar en debatt om hur Bok och bibliotek har skött alla turer i det här förfarandet och vi kommer att diskutera det på en särskild programpunkt på bokmässan, så det ska inte jag recensera.

Hon vill heller inte kommentera hur hanteringen påverkar förtroendet för bokmässan.

– Jag väljer att inte kommentera det, men jag är övertygad om att Bok och bibliotek har varit en plattform för yttrandefrihet och en kulturell arena för samhällsdebatt och författarmöten och det kommer vi fortsätta att vara. Men naturligtvis så har vi gjort lärdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet