Bokmässan 2019. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bokmässan kan arrangeras – trots allt

Uppdaterad
Publicerad

Åtminstone delar av Bokmässan i Göteborg kommer att hållas i år. Nu läggs två alternativa planer fram för höstens största bokhändelse – och att ställa in helt är inte ett alternativ.

Bokmässan har utarbetat en plan A och en plan B för vad som ska hända i spåren av coronakrisen. Plan A utgår från att läget har förbättrats så mycket att mässan kan hållas. Det blir då med vissa justeringar.

Eftersom man antar att besöksantalet kommer att sjunka får alla utställare får 50 procents rabatt på monterytan. Dessutom får de som vill minska sin yta i förväg.

Plan B innebär att delar av Bokmässan genomförs, men utan utställningen. Istället blir innehållet riktat mot skola och bibliotek i en konferens den 24–25 september, med fokus på temasatsningarna ”digital kultur” och ”läs, läs läs”.

Delar av seminarieprogrammet kommer då också att arrangeras i form av en festival, den 26–27 september. Tanken är att den ska spelas in och livesändas gratis, men besökarna kommer alltså inte att befinna sig på plats.

Senast i slutet av maj ska Bokmässan fatta ett besked. Det hälsar Frida Edman, ansvarig för mässan i ett brev till utställarna:

”Vi förstår att många vill ha ett snabbt besked men vädjar om förståelse för att detta arbete tar lite tid. Vi arbetar så snabbt vi kan!”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.