Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kritik mot Kjell Bergqvists upprop mot SD: ”Värdelöst och felaktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen publicerades ett upprop på Aftonbladets debattsida där 250 kända svenskar gemensamt tog ställning mot Sverigedemokraterna. Ett initiativ som skådespelaren Kjell Bergqvist ligger bakom. Men nu dementerar både hockeystjärnan Börje Salming och den forne TV4-vd:n Jan Scherman att de undertecknat något upprop.

I en intervju med Aftonbladet dementerade Börje Salming tidigare att han deltagit i Kjell Bergqvists kändisupprop mot Sverigedemokraterna.

Nu säger även medieprofilen och den tidigare TV4-vd:n Jan Scherman till Kulturnyheterna att han inte godkänt att stå på listan.

– Jag har skrivit till Kjell Bergqvist och bett honom omedelbart ta bort mig, säger Jan Scherman.

Han säger att han blev kontaktad av Kjell Bergqvist via Facebook, men att han aldrig svarade på meddelandet.

Hur känner du inför att du står på listan?

– Det är värdelöst och felaktigt, jag har inga problem med att tillkännage mina ståndpunkter, men då väljer jag själv. Jag skulle aldrig ställa mig offentligt och stå för en sådan lista. Det strider mot alla mina principer, säger Jan Scherman.

”Felaktigt”

Börje Salming säger att han inte är arg över att ha hamnat på listan, men att det även här skett ett missförstånd.

– Jag har hamnat där felaktigt, jag har inte skrivit på, säger han till Aftonbladet.

Salming förtydligar att han inte vill ta någon politisk ställning, och att han inte vet hur hans namn hamnade på listan.

Har varit i kontakt med deltagarna

Efter beskedet har kritik riktats mot Kjell Bergqvist på sociala medier om att listan skulle vara felaktig. Bergqvist säger att kontakterna med deltagarna skett genom honom i majoriteten av fallen, och att han inte vet hur Salmings namn hamnade på listan utan hockeystjärnans godkännande.

– Jag har pratat med Börje. Jag har bläddrat igenom hela listan och jag har varit i personlig kontakt via mejl, messenger eller samtal med samtliga som har godkänt att vara med, säger Bergqvist till Aftonbladet.

Enligt skådespelaren har omkring tre till fyra kontakter skett genom administratörer för uppropet, och att det kan ha blivit fel i de fallen. Hockeyspelarens namn har nu tagits bort från listan.

Även Scherman tas bort från listan

Även i Jan Schermans fall säger Kjell Bergqvist att han självklart ska bli borttagen, och menar att det rör sig om ett missförstånd runt kommunikationen på Facebook. Eftersom Scherman var medlem i Kjell Bergqvists Facebook-grupp ”Vad som helst men inte SD” tolkade skådespelaren det som att han ville vara med i uppropet, och tog kontakt för att bekräfta.

– Jag skrev ett långt Facebook-meddelande till Jan den 21 augusti och tackade för att han ville vara med. Det är ju flera veckor sen, så han har haft alla möjligheter att tacka nej, säger Kjell Bergqvist.

Skådespelaren upplever inte att han gjort fel, men säger också att totalt fyra personer nu bett om att bli borttagna från uppropet. Utöver Salming och Scherman rör det sig om personer som inte vill förknippas med politiska ställningstaganden på grund av sina jobb.

Känner du oro för att fler personer kommer höra av sig om att bli borttagna?

– Det gör jag inte, det är 270 namn och jag har haft personlig kontakt med åtminstone 98 procent av dem.

Kulturnyheterna har sökt ett antal personer på listan under fredagen, utöver Jan Scherman har dessa godkänt sin medverkan i förväg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.