Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Kulturnyheternas Kim Veerabuthroo Nordberg vad som pågått hos Viaplay det senaste året. Foto: Foto: Oscar Fries/SVT/Viaplay

Brakförlust i Viaplays försenade rapport – kollapsar på börsen

Uppdaterad
Publicerad

Tv- och strömningsbolaget Viaplay rasar omkring 80 procent på börsen.

En väntad miljardförlust för helåret tvingar bolaget att ta in nya pengar från befintliga ägare vilket innebär att franska Canal + och tjeckiska PPF blir majoritetsägare.

Viaplay har till slut presenterat sin rapport för årets nio första månader. Rapporten skulle ha kommit den 24 oktober, men har skjutits upp flera gånger med bolaget förhandlat med finansiärer och andra intressenter.

Vd Jørgen Madsen Lindemann skriver i rapporten att Viaplay har infört ett omfattande kostnadsbesparingsprogram som bland annat innebär att över 30 procent av personalen har fått sluta.

Viaplay inledde för några år sedan en omfattande internationell expansion och köpte bland annat sporträttigheter på flera olika marknader. Dessutom har strömningsbolaget producerat en lång rad påkostade filmer och tv-serier, däribland Lasse Hallströms senaste storfilm ”Hilma af Klint”.

Men tidigare i år drog det i handbromsen för de expansiva satsningarna. Den 5 juni byttes vd:n och koncernchefen Anders Jensen ut mot Jørgen Madsen Lindemann, samtidigt som bolaget vinstvarnade.

Besparingarna inom företaget har fått till följd att en lång rad planerade film- och tv-produktioner, som en ny tv-serie baserad på Astrid Lindgrens ”Ronja Rövardotter”, har skjutits på framtiden och inte fått premiär.

Kollapsar på börsen

Stockholmsbörsen inleder dagens handel med ett kurslyft. I den inledande handeln är OMXS-index upp 0,4 procent. Mot strömmen går framförallt Viaplay vars aktie fullständigt kollapsar efter morgonens delårsrapport. Aktien rasar 82 procent efter beskedet att bolaget ska göra en nyemission.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.