Tf. rektor Peter Geschwind. Foto: TT/Kungliga konsthögskolan

Tf. rektorn: ”Oersättlig förlust”

Uppdaterad
Publicerad

”Förlusten stor”, beskriver tillfällige rektor Peter Geschwind branden som under snart ett dygn härjat Kungliga Konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen.

Branden i Kungliga konsthögskolans lokaler är fortfarande inte helt under kontroll. Enligt tillfällige rektor Peter Geschwind har nu branden spridit sig in i väggarna.

–  Alla studentateljéer och studentarbeten är förstörda, vi får se hur de gamla tryckpressarna klarat sig eftersom branden varit på grafiken. Saneringsteam kom igår men nu är det svårt att säga hur illa det ser ut, säger Peter Geschwind.

Storbranden på Konsthögskolan

Inte helt under kontroll

Branden som startade igår på grafikens våningsplan fyra spred sig snabbt upp på vinden. Enligt räddningstjänsten är branden ännu inte helt och hållet under kontroll, men risken för spridning beskrivs som liten.

Förlusten som skolan drabbats av är stor, berättar Peter Geschwind, men han är tacksam över att inga personer kommit till skada.

– Byggnad och utrustning är det initialt förstörda. Men det värsta är att folk har förlorat sina arbeten eftersom mycket är pappersbaserat. Och om det inte har förstörts i branden så har det förstörts av vattnet vid släckningen. Förlusten är oersättlig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden på Konsthögskolan

Mer i ämnet