Olympias fornlämningar hotas av bränderna. Foto: TT

Bränderna i Grekland hotar OS födelseplats

Publicerad

Bränderna i Grekland hotar den antika idrottsplatsen Olympia. Byarna runt omkring kulturarvet har evakuerats. Nu pågår släckningsarbetet för att rädda platsen där de olympiska spelen föddes år 776 före Kristus.  

Mitt under pågående sommar-OS riskerar födelseplatsen för de första olympiska spelen att slukas av lågor. Med temperaturer uppemot 45 grader och 118 skogsbränder på 24 timmar, kämpar Grekland med stöd av flera länder, däribland Sverige, med att minimera förödelsen och rädda liv.  

Ett av de värst drabbade områdena är halvön Peloponnesos, där flera antika fornlämningar finns. Bland annat helgedomen i Olympia. Platsen finns med på Unescos världsarvslista sedan 80-talet och den olympiska elden tänds fortfarande där, för att enligt tradition sedan föras vidare till nästa olympiska tävlingsort. 

Området eldhärjades senast 2007 men den antika helgedomen klarade sig. Nu är området avspärrat och släckningsarbete pågår för att skydda platsen.  

Olympiska spel hölls i Grekland under mer än 1000 år, mellan cirka 776 före Kristus och 393 efter Kristus.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.