Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se atenarnas egna bilder på när branden kommer in i staden. Foto: AFP/Reuters

Här är atenarnas egna bilder från när elden intar staden

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan håller sitt grepp över Europa och på flera håll rasar bränder. Tusentals människor har hastigt tvingas lämna sina hem för att undkomma lågorna och många byggnader har totalförstörts.

– Det är enorma skador. Hus har brunnit ner, stora värden har brunnit ner, säger Christos Sfetsas, bosatt i norra Aten.

Kampen mot extrem värmebölja och enorma skogsbränder fortsätter.

I Greklands huvudstad Aten har tusentals invånare evakuerats och på avstånd se på hur bränderna kom längre in i stadens norra delar.

– Här är det lite bättre. Det är mer rök där nere. Jag kunde knappt andas, säger Kostas, som är en av de evakerade.

Christos Sfestas, boende Varibobi i norra Aten, beskriver att förödelsen är stor. 

– Allt man ser här hände på en halvtimme. Det är enorma skador. Hus har brunnit ner, stora värden har brunnit ner.

Lämnat hem och husdjur

På Greklands näst största ö Evvia, också norr om huvudstaden, har cirka 85 personer blivit upphämtade av räddningsbåtar sedan bränderna förstört tallskogar och fyllt himlen med tjock rök, rapporterar Reuters.

– Det brann hela natten. Skogen har förstörts, byarna brann. Vi lämnade våra hem efter oss, vi lämnade våra husdjur, säger Christina Katsini till tv-kanalen Skai TV.

Bränderna har även nått till byn Olympia som ligger intill det antika utgrävningsområdet på västra Peloponnesos. Byn finns med på FN:s världsarvslista och hyser stadion och de tempel där Olympiska spelen arrangerades under antik tid, rapporterar Reuters.

– Vi gör vårt bästa för att rädda denna heliga plats, säger lokale borgmästaren Panagiotis Antonakopoulos i en tv-intervju med Open TV.

Flera boende i området har evakuerats och runt 160 brandmän har kämpat för att rädda de gamla skatterna.

– Efter människors liv är vår prioritet att rädda vår historia, säger Antonakopoulos.

Flera döda i Turkiet

Bränder rasar även på fler håll i Europa.

I Turkiet är situationen fortsatt besvärlig och de skogbränder som härjat i landet i över en vecka beskrivs som de värsta på flera generationer.

Hittills har åtta människor och tusentals djur dött och tusentals människor har evakuerats. Enorma arealer av lummig grönska har förvandlats till aska och svarta, nakna trädstammar, skriver TT.

Även i Bulgarien rasar mark- och skogsbränder och två skogsarbetare har dött och ett flertal hus har brunnit ner. Landet har gått igenom en längre värmebölja med temperaturer på uppemot 40 grader och i en intervju med den statliga tv-kanalen BNT berättar räddningsledaren Nikola Nikolov att antalet bränder dubblerats till 200–240 om dagen den senaste veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.