Tusentals tvingas fly när bränderna når Aten

Uppdaterad
Publicerad

Den enorma skogsbranden i Aten tvingar tusentals människor att fly från sina hem. Temperaturen stiger på flera håll i Grekland upp till 40 grader celcius. Nu skickar även Sverige flygplan för att hjälpa till i släckningsarbetet.

Grekland har begärt internationell hjälp via EU för att släcka de skogsbränder som härjar i landet. Under onsdagen kommer två skopande flygplan att skickas så snart som möjligt för att bistå Grekland, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Notan ska EU stå för till 75 procent, resten brukar värdlandet betala. Beredskapen för att släcka skogsbränder i Sverige kommer fortsatt vara god enligt myndigheten.

– Styrkan i det gemensamma EU-samarbetet är att vi använder våra resurser på ett effektivt sätt och samarbetar och hjälper varandra, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB:s operativa avdelning.

Tusentals lämnar hemmen

Den extrema värmeböljan runt medelhavet fortsätter, likaså ländernas kamp mot enorma skogsbränder. Under tisdagen tvingades tusentals av Atens invånare lämna sina hem och på avstånd se på hur bränderna kom längre in i stadens norra delar.

500 brandmän, flera helikoptrar och grekisk militär har satts in för att bekämpa lågorna. Senast att ansluta är det ryska planet Beriev Be-200,rapporterar AP.

I förorten Varybóbi så har ett tiotal hus förstörts. Butiker och semesterboenden har fått stora skador.

Höga temperaturer på flera håll i landet

Flera byar har evakuerats och den motorväg som förbinder huvudstaden med de norra och södra delarna av landet har stängts av i perioder.

Man hoppas kunna släcka branden innan den når huvudstadens tätbefolkade delar.

Samtidigt härjar fler bränder i Greklands södra delar, 30 mil från Aten. På flera håll i landet så når temperaturen upp till 40 grader.

Kan knäcka elnätet

Värmen går hårt åt elnätet i landet. Det är inte bara lågorna som hotar att slå ut strömförsörjningen. I veckan uppmättes 42 grader och enligt AP hotar nu också ett stort användande av luftkonditioneringar Atens elnät.

Se hur branden tar sig in i staden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.