Bränderna fortsätter rasa i Europa: ”Väldigt otäckt”

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående värmeböljan håller sitt grepp över Sydeuropa och på flera håll rasar bränder. På grekiska ön Rhodos utbröt en brand som under söndagen slog ut stora delar av elnätet.

– Branden spred sig jättesnabbt och det var väldigt otäckt, säger Stefan Hazianastasiou, som befinner sig på ön.  

Flygplan och helikoptrar vattenbombar från luften och från bergskanten syns rök stiga mot mot skyn. Så beskriver Stefan Hazianastasiou omgivningen i området Kato Kalamonas på ön Rhodos.

– Vi var väldigt oroliga igår när flygplanen inte kunde flyga längre. Då brann det ganska okontrollerat. Vid elva- eller tolvtiden såg vi hur hela berget började brinna helt plötsligt. Branden spred sig jättesnabbt och det var väldigt otäckt.  

Finns oro för spridning  

UD uppskattar att runt 3 000 svenskar befinner sig på Rhodos just nu. Under söndagen utbröt en brand som slog ut stora delar av elnätet på Rhodos. På måndagen uppges den ännu inte vara under kontroll, men situationen ser bättre ut.

– Däremot vet vi inte hur det kommer bli ikväll när flyg och helikoptrar inte kan vara i luften längre för att det blir mörkt. Så det finns en viss oro att det ska börja sprida sig igen, säger Stefan Hazianastasiou.

En stor styrka med 300 brandmän, två släckningsflyg och fem helikoptrar arbetar även med att släcka en större skogsbrand i närheten av Patras, omkring 20 mil väster om Aten. Enligt Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis pågår den värsta värmeböljan i landet sedan 1987 och värmen ser ut att hålla i sig. Luftkonditionerade anläggningar har öppnat för hemlösa av regeringen och medborgare uppmanas begränsa sin elkonsumtion för att elnätet inte ska kollapsa.

– Man varnar för upp mot 45 grader, och det är varmt även för att vara Grekland, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Han berättar även att värmen håller i sig även på nätterna, som blir tropiska nätter med över 25 grader.

Pågående bränder i Turkiet  

Bränder rasar även på fler håll i Europa. Sedan onsdagen förra veckan brinner det i skog och mark i Turkiet. Åtta personer har hittills bekräftats omkomna och nära de populära turistorterna Marmaris och Antalya är flera stora bränder fortfarande inte under kontroll.  

Samtidigt har fler än 800 bränder blossat upp i Italien under helgen och hundratals människor har tvingas evakuera från den italienska turistorten Pescara. Enligt UD finns det inga uppgifter om skador bland de runt 500 svenskar som meddelat ambassaden att de befinner sig i Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.