”Stödet är orimligt” – Se Elin Kamlert om varför hon är missnöjd med produktionsincitamentet. Foto: SVT, TT

Branschen kritisk mot produktionsrabatten: ”Man utesluter dokumentärfilm”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen presenterade regeringen ett stöd på 100 miljoner för att locka filminspelningar till Sverige. Nu riktar branschen kritik mot förordningen och menar att summan dels är liten, dels utesluter dokumentära produktioner.

Redan förra hösten presenterades det statliga stödet på 100 miljoner kronor av dåvarande kulturminister Amanda Lind (MP). Sedan dess har branschaktörerna via remissinstanser gett sin syn på saken. Under fredagen presenterades den slutgiltiga versionen.

”Stödet är orimligt”

För att få ta del av stödet finns krav vad gäller produktionens budget. Totalbudgeten för spelfilm måste uppgå till minst 30 miljoner kronor, minst 10 miljoner kronor per avsnitt för dramaserie, minst 5 miljoner per avsnitt för dokumentärserie och minst 10 miljoner kronor för dokumentärfilm.

Det sistnämnda budgetkravet har väckt känslor inom branschen som menar att en sådan kostnad för en svensk dokumentärfilm är orimlig.

– I Sverige är det mer än dubbla genomsnittet för en dokumentärfilm, säger Elin Kamlert, ordförande i Oberoende filmares förbund.

Kamlert menar att hon inte förstår sig på hur regeringen har tänkt och menar att stödet utesluter dokumentärfilm och enbart gynnar fiktion. Enligt henne vore ett minimikrav på 3 miljoner kronor för dokumentärfilm mer realistiskt.

Är inte stödet bättre än ingenting?

– Jo det är det ju självklart, vi förstår att rabatten är behövd och efterlängtad. Därför är det extra synd att den missgynnar dokumentär och kvalitetsfilm som också finns i det här landskapet och som är väldigt viktig. Vi förstår inte riktigt logiken i att bara driva upp större produktioner och helt bortse från de mindre, säger hon.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter framhåller att det finns andra pengar som till exempel dokumentärfilmer kan söka.

– Produktioner som inte når upp till kravet om budgetnivåer i förordningen kan ju söka andra former av produktionsstöd. Bland annat fördelar Svenska filminstitutet stöd till dokumentärfilmer, utan krav om en viss budgetnivå, säger hon.

”100 miljoner är för lite”

Fiktionssidan ser å sin sida tycker att stödet överlag är för litet och i stället borde ligga på 300 till 400 miljoner kronor. Eva Hamilton är ordförande för branschorganisationen Film- och tv-producenterna. Hon berättar att man är glad att stödet nu utfärdas och att det är viktigt för svensk film eftersom stora delar av Europa redan har liknande rabatter – men att det kommer att ta slut allt för fort.

– Jag tror att alla förhoppningar som regeringen nu tillskriver produktionsincitament inte kommer att infrias. Det vill säga pengarna kommer snabbt att ta slut tidigt på året och de större produktionerna måste fortsatt söka sig utomlands, säger hon.

I klippet berättar Elin Kamlert om varför hon är besviken.

Så fungerar produktionsincitamentet

2017 presenterade Tillväxtverket en utredning om produktionsrabatt för företag i filmbranschen. Då föreslog man att det skulle avsättas 300 miljoner.

Men under hösten 2021 presenterade dåvarande kulturminister Amanda Lind (MP) produktionsincitament på i stället 100 miljoner kronor.

Produktionsincitamentet är ett statligt stöd och fungerar som en rabatt på produktionsutgifterna. Rabatten ligger på 25 procent och är tänkt för filmbranschens produktionsbolag att ta del av.

Tanken är att locka både svenska och internationella inspelningar till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.