Sångaren Gal Costa var en av de största i den brasilianska popmusikens historia. Foto: TT

Brasilianska poplegendaren Gal Costa är död

Uppdaterad
Publicerad

Sångaren Gal Costa, en av de största i den brasilianska popmusikens historia, har gått ur tiden. Hon blev 77 år gammal.

Sångaren Gal Costa dog på onsdagsmorgonen, bekräftar hennes PR-byrå.

Hon var känd för sin honungslena röst och var en av Brasiliens största stjärnor. Sedan 70-talet har hon producerat en lång rad album och vunnit flera priser, inklusive en Grammy Award.

Skulle spelat i Stockholm

Under slutet av 60-talet var hon en av de främsta rösterna i den inflytelserika brasilianska motkulturrörelsen Tropicália, som blandade brasilianska rytmer med västerländsk populärmusik. Hon sjöng med bland andra Gilberto Gil och Tom Jobim.

Gal Costa skulle spelat på Nalen i Stockholm i april nästa år under Selam-festivalen. Hon var även en av de bekräftade akterna på musikfestivalen Primavera Sound, som hon nyligen ställde in på grund av hälsoproblem.

Presidenten sörjer

Under dagen twittrade den nyvalda presidenten Luiz Inácio Lula da Silva en bild där han omfamnar artisten och skrev:

”Gal Costa var en av de största sångarna i världen, en av våra främsta artister som tog Brasiliens namn och ljud till hela planeten. Hennes talang, teknik och djärvhet berikade och förnyade vår kultur, formade och präglade livet för miljontals brasilianare”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.