Nick Hornby är aktuell med nya romanen Precis som du. I klippet kan du höra vad som fick honom att skriva boken. Foto: TT

Brexit, hopp och kärlek i Nick Hornbys nya roman

Publicerad

Allt började i en köttbutik. Den brittiska författaren Nick Hornby såg en vit medelålders man och en ung svart kvinna som stod och pratade med varandra på ett sätt som han uppfattade som flirtigt.

– Då tänkte att det aldrig skulle kunna funka mellan dem. Men sen tänkte jag: Varför antar jag det?

Det tog några år, men under Brexit-perioden bestämde sig Nick Hornby för att ge kärlekshistorien en chans. I romanen Precis som du möts Lucy, en 42-årig vit frånskild medelklasskvinna, och Joseph, en svart 22-åring från arbetarklassen, i en köttbutik där Joseph jobbar. Han börjar sitta barnvakt för Lucys barn, och mitt under Brexit-omröstningen inleder de en kärleksrelation.

– Under Brexit verkade det som att den ena halvan av England aldrig skulle prata med den andra halvan igen. De hinder som det här paret i boken möter var kanske del av det som ledde till Brexit på något sätt, säger Nick Hornby.

Åldersskillnad blir komik

Brexit, rasism och klass är några av sakerna som tas upp i boken. Det är ämnen som även utgör vissa problem i Joseph och Lucys relation, men deras största problem består av något annat.

– Jag tror att det svåraste problemet för vilket par som helst att överkomma är att tillhöra olika generationer. Att inte ha samma typ av livserfarenheter.

Åldersglappet blir i vissa fall komisk, som när Lucy börjar dansa till en av Josephs låtar. Dansen är Lucys sätt att visa uppskattning, men för Joseph blir det en påminnelse om att hon är jämngammal med hans egen mamma. Ett problem som inte går att skratta bort är den biologiska biten, menar Hornby.

– Det känns som att Joseph skulle bli en bra pappa, men det finns ingen möjlighet att han skulle kunna få barn med Lucy.

Försöker bryta dystopisk trend

På vissa sätt handlar romanen om olycklig eller till och med omöjlig kärlek, men det stämmer inte helt. För Nick Hornby är Precis som du ett försök att bryta trenden med dystopiska berättelser om världsläget.

– Du måste inte skriva något som erbjuder läsaren en flykt från allt, men jag tycker att man kan skriva om världsproblemen på ett sätt som gör att läsarna inte ger upp hoppet, säger författaren.

I klippet ovan kan du höra Nick Hornby om vad som fick honom att skriva boken. Se hela författarintervjun i Babel på söndag kl  20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.