Det nya brexitmyntet saknar ett Oxford-komma. Foto: AFP/TT

Brexitmynt upprör: ”Bör bojkottas av alla läskunniga”

Publicerad

I slutet av januari släpps ett nytt 50 pence-mynt som ska markera Storbritanniens utträde ur EU. Nu har det så kallade Brexitmyntet skapat debatt i landet, och i centrum för debatten står avsaknaden av ett kommatecken.

En av dem som har upprörts över det uteblivna kommatecknet är författaren Philip Pullman. 

”Brexit-myntet saknar ett Oxford-komma, och bör bojkottas av alla läskunniga”, skriver han i en tweet som har retweetats 3500 gånger.

Används inte i svenskan

Tre miljoner mynt med texten ”Fred, välstånd och vänskap med alla nationer” kommer att släppas den 31 januari. Det kritikerna reagerar på med myntet är avsaknaden av det som kallas för ett Oxfordkomma.

Oxfordkommatering används inte i svenskan, men den innebär att man sätter ett komma innan det sammanbindande ordet i en uppräkning av flera saker. På Brexit-myntet skulle ett Oxfordkomma alltså ha suttit mellan ”välstånd” och ”och”.

”Oxfordkommat är vad som skiljer oss från djuren”

Det är inte första gången Oxfordkommat skapar debatt. 2011 upprördes många när det felaktigt ryktades att Oxforduniversitet skulle utelämna Oxfordkommat i sin formateringsguide.

”Oxfordkommat är vad som skiljer oss från djuren”, skrev en Twitteranvändare då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer