Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I över 40 år har fysiker försökt knäcka gåtan om mörk materia – men fortfarande är det oklart vad det egentligen är. Spela klippet för att se vilka tolkningar av mörk materia som gjorts i kulturen. Foto: SVT arkiv

Gåtan om mörk materia tolkas i kulturen: ”Inspirerat många till att fundera”

Uppdaterad
Publicerad
Trots att drygt 85 procent av all materia i universum beräknas bestå av det, famlar forskningen forfarande efter nyckeln som ger svar till vad mörk materia egentligen är. Att ämnet bjuder in till spekulation är således knappast förvånande. I fiktionen skildras mörk materia återkommande, inte sällan som något mystiskt, existentiellt eller rent av magiskt.

I Netflix-serien Dark möjliggör mörk materia tidsresor och i Star Trek har mörk materia getts blandade egenskaper: i bland är det en livsform, ibland är det beståndsdelarna i en asteroid. Även Doctor Who har flera gånger nystat i detta för mänskligheten fortfarande gåtfulla material.

– Eftersom det är en viktig gåta inom forskningen så har den inspirerat många till att fundera. För man ser ju att här finns en öppning till någon slags ny förståelse. Det är något som fattas som är stort och viktigt, säger Anna Davour, vetenskapsjournalist och fysiker.

– Vi vet att mörk materia dominerar universums gravitation och kan vi upptäcka vad det är kommer vi förstå grundläggande fysik mycket bättre.

Utövar gravitation – men osynlig

På dark ambient-artisten Lustmords skiva Dark matter från 2016 ges universum en musikalisk ljudbild genom inspelningar av kosmisk aktivitet från yttre rymden. Men att mörk materia ens skulle ha ett ljud är forskarna långt ifrån att veta.

För ytligt sett har mörk materia i dagsläget inte ens ett ”utseende”. Varken med blotta ögat eller laboratorieexperiment har forskarna hittills kunnat urskilja det. En för forskningen frustrerande punkt att befinna sig på, poängterar Anna Davour.

– Vi har blivit extremt bra på att undersöka och tala om vad den mörka materian inte är. Det finns massor av modeller hur man kan tänka sig en typ av materia som passar ihop med den fysik vi känner till – men som vi fortfarande inte upptäckt, säger hon.

– Man kan egentligen kalla mörk materia för en osynlig materia. Det är något som utövar gravitation, den har tyngdkraft, men den går inte att se.

”De fiktiva skildringar av mörk materia som jag tycker bäst om är de som ligger längst i från vad forskningen egentligen sysslar med”, säger vetenskapsjournalisten och fysikern Anna Davour till Kulturnyheterna. Foto: Privat & TT/R. Gendler via AP

”Universums självmedvetande”

En av de som trots allt gett den mörka materian ett ansikte är författaren Philip Pullman. I trilogin Den mörka materian från slutet av 90-talet samt i hans uppföljande och ännu inte fullbordade trilogi, The book of dust, utgör mörk materia kärnan i ett slags komplext bindemedel mellan parallella världar.

– Hos Philip Pullman får den mörka materien en slags fantasyaspekt där den representerar universums självmedvetande. Det har ju inte så mycket att göra med reell forskning om mörk materia. Men det säger lite grann om vad den mörka materian kan göra: Väcka fantasi och representera fantasi på ett symboliskt plan, säger Anna Davour.

Mörk materia har ju laddats med så starkt symbolvärde, men när forskningen väl kommer fram till vad det är tror du att vi kommer bli besvikna då?

– Inom forskarvärlden kommer det bli jubel vad det än är. Däremot finns det ju alltid människor som hellre vill ha det där magiska och okända och dom kanske blir besvikna. Men jag skulle vilja säga till dem i så fall att de har ju fortfarande sin fantasi kvar, för den dödas ju inte av att man vet mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer