Foto: TT/Robyn Beck/Lise Åserud

Britney Spears förmyndarskap kan leda till lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Britney Spears är motvilligt under förmyndarskap av sin pappa. Till följd av allmänhetens växande upprördhet över popstjärnans situation har politiker lagt fram ett lagförslag som gör att personer under förmyndarskap ska kunna begära att få byta förmyndare.

Britney Spears har varit under förmyndarskap av sin pappa sedan 2008, och beskriver det som kränkande och mot hennes vilja. Fans har engagerat sig i hennes situation under flera år och de demokratiska senatorerna Elizabeth Warren och Bob Casey har uppmanat regeringen att se över hur kontrollen av hur systemet med förmyndarskap fungerar.

Det nya lagförslaget, som går under namnet FREE Act, lades fram under tisdagen av två ledamöter i representanthuset, demokraten Charlie Crist och republikanen Nancy Mace. Om det går igenom innebär det att Britney Spears och andra personer i liknande situation kan begära att deras privata förmyndare ersätts av en en offentlig förmyndare som är anställd av staten.

Charlie Crist beskriver Britney Spears situation som ”en mardröm”.

– Om det här här kan hända henne så kan det hända vem som helst, säger han i The New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.