Foto: AFP

Brittisk press agerar för att stoppa näthat mot Meghan Markle och Kate Middleton

Publicerad

Hertiginnorna av Sussex och Cambridge, tidigare Meghan Markle och Kate Middleton, får dagligen utstå hot och hat i sociala medier. Nu uppmanar brittisk press människor att tona ner kritiken, som ofta är både sexistisk och rasistisk. 

Det brittiska hovet tillbringar flera timmar varje vecka med att moderera och ta bort sexistiska och rasistiska kommentarer på Kensington Palace officiella Instagram-konto, rapporterar nyhetsbyrån AP. Kommentarerna rör Meghan Markle och Kate Middleton, som är gifta med prins Harry och prins William och efter rykten om en pågående strid mellan hertiginnorna tycks det ha eskalerat. 

Meghan Markle, som är gravid med prinsparets första barn, har bland annat hånats för att hon på bild ofta håller händerna på gravidmagen. 

Kommentarerna, som inte sällan är hotfulla och kommer från hertiginnornas “fans”, har fått hovet att be Instagram om hjälp med att moderera och radera stötande kommentarer.

Prins William, Catherine, hertiginnan av Cambridge med Meghan, hertiginnan av Sussex och prins Harry. Foto: TT

”Kvinnor får motta mer hot”

Nu agerar också den brittiska pressen. Tidningen The Times skriver i en text att många av kommentarerna om Meghan och Kate är för elaka för att ens publicera. 

“Kvinnor får motta mer hot på nätet än män och den bistra sanningen är att det verkar gälla precis lika mycket för kungafamiljen”. 

Hello magazine går steget längre och har lanserat en “snällhetskampanj” under parollen #Hellotokindness. Tidningen uppmanar människor att tänka efter innan de publicerar elaka kommentarer i sociala medier. 

“För oss är det inte acceptabelt att ställa två kvinnor mot varandra. Det är inte acceptabelt att publicera förolämpande, hotfulla, rasistiska eller sexistiska kommentarer på nätet. Och det är inte acceptabelt att attackera andra användare bara för att de inte håller med dig”, säger tidningens hovreporter i en video. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.