Hertigen och hertiginnan av Sussex på väg till mottagning efter bröllopet.

Harry och Meghan moderniserar traditionen

Uppdaterad
Publicerad

Gamla brittiska traditioner blandades med afro-amerikanska när rebellprinsen Harry fick sin Meghan i kapellet i slottet Windsor. Harry står långt ifrån tronen, men i frontlinjen i försöken att modernisera bilden av det brittiska kungahuset.

Den anglikanska kyrkans traditionella, återhållsamma ton bröts när biskop Michael Bruce Curry från Episkopalkyrkan i USA inför kungafamiljen och samlade celebriteter levererade ett passionerat tal där han citerade Martin Luther King.

– Det finns kraft i kärleken. Underskatta den inte – alla som någon gång blivit kära vet vad jag menar, dundrade Curry.

Prins Harry och Meghan Markle gifter sig

Talet väckte stor uppskattning, inte minst bland afro-amerikaner som samlats i Windsor.

– Det var den perfekta mixen mellan hennes kultur och den kungliga, sade Karen Long som lyssnade till ceremonin via högtalare.

Harry tar på sig vigselring

Förutom traditionella anglikanska psalmer innehöll ceremonin också inslag av gospel. Bland annat framträdde en gospelkör med 1960-talshiten ”Stand by me”.

Andra brott mot brittisk bröllopstradition var när 36-åriga feministen Meghan Markle inte avlade löftet om att lyda sin make, medan prins Harry i motsats till andra, manliga brittiska kungligheter, tog på sig en vigselring.

Bruden höll tal

Senare under en privat bröllopsmottagning skulle bruden själv också hålla ett tal, något som är ovanligt i brittisk tradition, meddelade prins Harry.

Och så var det frågan om kyssen. Brittiska kungligheter kysser inte varandra i kyrkan, och spekulationer och förväntningar har kantat bröllopet. Harry och Meghan valde en medelväg – ingen kyss i kapellet, men väl en på trappan efteråt, till åskådarnas jubel, skriver People.

Fakta: Bröllopstraditioner

Bröllopstraditioner skiljer sig åt stort i världen och förändras genom tiderna. Att bruden till exempel är klädd i vitt är något som i Sverige infördes först på 1800-talet i de förnämsta kretsarna och efter fransk förebild. Innan dess var bröllopsklädseln ofta mycket färgsprakande, speciellt bland allmogen, för att senare bli svart. Först på 1920-talet började vanliga brudar använda vit bröllopsklänning.

Vid ett svenskt kyrkbröllop går brudparet enligt tradition som ett jämbördigt par tillsammans fram till altaret, till skillnad mot USA där brudens far lämnar över bruden. När kronprinsessan Viktoria 2010 valde att låta kungen ledsaga henne till altaret, väckte det stor debatt.

Vid amerikanska bröllop är det också tradition att brudparen läser vigsellöften till varandra, och antalet tärnor är fler.

I dag är det vanligare att blanda traditioner, allt efter parets egna önskemål. Drop-in-bröllop, bröllop på annorlunda platser, temabröllop – eller till och med ensambröllop så som italienska Laura Mesis, som valde att gifta sig med sig själv.

Källor: Bröllopsguiden, Bröllopstorget, Metro m.fl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prins Harry och Meghan Markle gifter sig

Mer i ämnet