Meghan Markle tidigare i år vid en minnesceremoni för dem som stupade vid Gallipolli under Första världskriget. Foto: TT arkiv

Detta är Meghan Markle

Uppdaterad
Publicerad

Hennes blivande man ligger långt ned i tronföljden och lär aldrig bli kung. Själv får hon inte ens en egen titel utan kommer att tituleras ”Hennes kungliga höghet prinsessan Henry av Wales”. Likväl är intresset för Meghan Markle massivt.

Det råder bröllopsyra i Storbritannien. I centrum för den enorma uppmärksamheten står den blivande bruden, amerikanska skådespelaren Meghan Markle.

Intresset kring det kungliga bröllopet är massivt i Storbritannien. Foto: TT
Prins Harry och Meghan Markle gifter sig

Hett tidningsstoff

Förhållandet med prins Harry har inte ens pågått i två år, deras officiella förlovning är bara ett halvår gammal. Ändå har åtskilliga spaltkilometer skrivits om Meghan Markle och hennes bakgrund.

Av många betraktas hon som en välgörande frisk fläkt som sveper in i det brittiska kungahuset. För att bli godkänd enligt hovprotokollet har dock 36-åringen, främst känd för sin karaktär Rachel Zane i den framgångsrika tv-serien ”Suits”, tvingats ge upp sin skådespelarkarriär och släcka ner sina konton på sociala medier.

Prinsparet besöker en skola i Cardiff, Wales. Foto: TT arkiv

Samtidigt har hon upphöjts till en av världens främsta stilikoner. De skor, plagg och accessoarer som Meghan Markle visar sig i, blir snabbt globala försäljningssuccéer.

Brokig bakgrund

Kalifornien-bördiga Meghan Markles bakgrund har genererat en hel del skriverier. Tidigare gift och frånskild. Även föräldrarna är skilda och hon har vid tidigare tillfällen beskrivit sin familj som ”dysfunktionell”.

Född i Los Angeles 1981. Mamman afroamerikansk socialarbetare – pappan vit ljustekniker. Aktiv feminist från 11 års ålder samtidigt som hon kunde följa med sin far till jobbet med komediserien ”Våra värsta år” och fick upp ögonen för skådespelaryrket.

Hon började tidigt i karriären arbeta som volontär med bland annat bistånd och välgörenhet och har dessutom haft uppdrag för FN.

Meghan Markle tillsammans med sin mor Doria Ragland vid avslutningen av ett multisportevenemang i Toronto, Kanada. Foto: TT arkiv

Symbol för det samtida

Långt innan hon mötte prins Harry skrev Meghan Markle en krönika i tidningen Elle om sina erfarenheter av rasfördomar och tvånget att definiera sig som antingen svart eller vit. Ett krav som ställdes på henne under såväl uppväxten som karriären.

Hennes definition av sig själv blev till slut ”a strong, confident mixed-race woman”.

Nu tar denna amerikanska kvinna –  av många betraktad som en god representant för ett modernt, multietniskt samhälle – plats i Storbritanniens kungahus.

SVT sänder bröllopet i SVT1 och på webben med start kl 10.15

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prins Harry och Meghan Markle gifter sig

Mer i ämnet