Prince Harry, hertig av Sussex och Meghan Markle, hertiginna av Sussex, lämnar kyrkan efter vigseln. Foto: TT

Modeskaparen Thulin om brudklänningen: ”Ett smakfullt val som inte förhäver sig”

Uppdaterad
Publicerad

Modedesignern Camilla Thulin lovordar Meghan Markles brudklänning. – Jag tycker att den var smakfullt val. Det var en klänning som inte förhäver sig.

En fråga som många ställt sig är vem som skulle få äran att skapa Meghan Markles brudklänning.

Hon beskrivs som en stilikon och förnyare av det traditionellt brittiskt kungliga. Den svenska modeskaparen Camilla Thulin säger att valet av klänning var lyckat.

Prins Harry och Meghan Markle gifter sig

– Det är en väldigt enkel och fin passform som kvinnan själv kommer fram i. Man ser henne, säger Camilla Thulin som skapat ett dussintal klänningar till den svenska kungafamiljen.

Meghan Markle och hennes brudnäbbar går mot altaret när hon anländer till vigseln med prins Harry i St. George's Chapel i Windsor Castle i Windsor, nära London, lördagen den 19 maj 2018. Foto: AP

Okonventionell

Det är den brittiska modeskaparen Clare Waight Keller som designat klänningen meddelar det brittiska hovet. Förra året blev Waight Keller den första kvinnliga konstnärliga direktören på det franska modehuset Givenchy.

Camilla Thulin säger att klänningen inte är så konventionell.

– Jag tycker att den var ett smakfullt val. Det var en klänning som inte förhäver sig på något sätt. Den har inte så mycket spetsar på sig.

Prince Harry, hertig av Sussex och Meghan Markle, hertiginna av Sussex, lämnar altaret efter vigseln i St George's Chapel, Windsor Castle, i Windsor den 19 maj, 2018. Foto: AFP

Över en miljon

Den amerikanska skådespelerskan Meghan Markle blev hertiginnan av Sussex i en klänning av dubbelvävd siden crepe, med stor slöja och en diamantbeströdd tiara i form av ett diadem från 1930-talet som drottning Elizabeth lånat ut. Den skapades till hennes farmor, drottning Mary.

Det har tidigare spekulerats i en kostnad för klänningen på över en miljon kronor, och det tror Camilla Thulin är en realistisk bedömning.

– Det är extremt svårt att sy i pärlvitt helsiden. Den är sydd för hand enligt alla konstens regler och kostar den över en miljon så är det hur många provningar som helst. Det får inte komma en fläck på den. Alla måste ha vantar.

Slöjan är fem meter lång och är gjord av silke med handbroderade blommor i silketråd som illusterar floran i de 53 länderna i brittiska samväldet.

Klänningen kommer sannolikt att ställas ut, berättar Camilla Thulin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prins Harry och Meghan Markle gifter sig

Mer i ämnet