Författarna Ian McEwan och Caitlin Moran är några av brevförfattarna. Foto: Claudio Bresciani & Fredrik Persson/TT

Brittiska kulturpersonligheter vill att allmänheten löser Brexit

Publicerad

En mängd brittiska kulturpersonligheter har tillsammans skrivit ett brev som publicerats i The Guardian, där de kräver en medborgarförsamling debatterar Brexit för att hitta en lösning.

Framstående kulturpersonligheter från Storbritannien, som författarna Ian McEwan och Caitlin Moran, Gorillaz-sångaren Damon Albarn och den före detta ärkebiskopen av Cantebury, Rowan Williams, står bakom ett brev där de kräver att Brexit ska tas upp för debatt i en medborgarförsamling på 500 personer. Detta för att lösa det politiska dödläge som frågan om Brexit har inneburit, rapporterar The Guardian.

”Vi kan inte se hur något förslag i parlamentet kan få majoritet: vissa vill stanna kvar, vissa vill inte ha något avtal, vissa vill ha det som i Norge, vissa vill rösta igen. Samma spricka finns över hela Storbritannien”, står det i brevet.

”Ilska och bitterhet växer, splittrar familjer, samhällen och vårt land. Utan en ny åtgärd kommer den giftiga kulturen som har infekterat det offentliga livet att oåterkalleligt skada demokratin, och framtiden för oss alla”, skriver brevförfattarna vidare.

En allt vanligare metod

Att allmänheten tar sig an sociala eller politiska utmaningar har blivit allt vanligare runt om i världen, skriver The Guardian. Medlemmarna i en medborgarförsamling är slumpmässigt utvalda och tanken är att församlingen ska utgöra ett tvärsnitt av samhället. Problemen som debatteras är sådana som politiker inte har kunnat lösa och metoden syftar till att återställa förtroende för det politiska systemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.