Skådespelaren Sofia Helin som Saga Norén i Bron. Foto: TT Bild.

Efter kritiken: Saga Norén förändras till säsong tre av Bron

Uppdaterad
Publicerad

– Det var fel att överdriva framställningen av henne, säger Hans Rosenfeldt, och lovar att Saga Norén blir mindre av en aspergers-karikatyr om serien ”Bron” får en fortsättning.

I söndags sändes sista avsnittet i säsong två av ”Bron”. Den dansk-svenska samproduktionen har älskats av såväl tv-tittare som journalister från start, men under andra säsongen har serien också ifrågasatts allt mer.

Kritikerna menar att Saga Norén, en av huvudpersonerna i serien, framställs på ett överdrivet sätt.

Tv-serien Bron

Ingen diagnos

Saga Norén är polis i Malmö och har ofta svårt att anpassa sig till olika sociala situationer. I säsong två ställer detta bland annat till problem när hon blir sambo och när hennes nya svärmor kommer på besök.

I serien får hon aldrig någon diagnos men Sofia Helin, som spelar Saga, har sagt i intervjuer att karaktären definitivt har aspergers syndrom.

En av de som kritiserat serien är den norska författaren Gro Dahle. Hon har själv aspergers och har sagt till NRK att hon tycker att framställningen av Saga Norén förstärker myten om att personer med diagnosen är kalla och empatilösa.

”Lite för förtjusta i Saga”

Hans Rosenfeldt har tidigare försvarat sin karaktär. Förra veckan medgav han dock för Kulturnyheterna att kritiken delvis kan vara befogad:

– Vi har varit lite för förtjusta i Saga. Det finns fyra-fem scener i säsong två där det är tydligt att hon är med bara för att hennes sociala handikapp ska vara en comic relief. Och det borde vi haft modet att låta bli. Hon är rolig ändå, sade han då.

Annorlunda i säsong tre

Nu berättar Hans Rosenfeldt för NRK att karaktären Saga Norén kommer förändras inför en eventuell tredje säsong av serien, för att inte framställas lika mycket som en karikatyr:

– Då blir hon nog mer som hon var i säsong ett. Det var fel att överdriva framställningen av henne, säger han.

”Stor förebild för många med aspergers”

Det är dock inte alla som är negativa till hur Saga Norén framställs i säsong två:

– Saga är ju en väldigt stor förebild för många med aspergers, säger Anders Moberg, som arbetar på Riksförbundet Attention och själv har diagnosen aspergers, till Kvällsposten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tv-serien Bron

Mer i ämnet