En målning av författarsystrarna Anne, Emily och Charlotte Brontë, gjord av deras bror Branwell. Foto: Wikimedia Commons

Brontës bok har hittat hem

Uppdaterad
Publicerad

En bok som tillhört Brontëfamiljen har lämnats tillbaka till sitt före detta hem efter ett och ett halvt sekel på villovägar.

Den kallas ”oändligt viktig” på grund av sina opublicerade manusskript till både dikt och prosa.

Det museum som är Brontëfamiljens gamla bostad, Haworth's Brontë Parsonage Museum, har lagt beslag på en värdefull famljebok.

Det rör sig om ett exemplar av ”The Remains of Henry Kirke White”, som skrevs av Robert Southey och tillhörde Maria Brontë – mamma till de kanoniserade författarsystrarna Emily, Anne och Charlotte Brontë. Samt deras övriga syskon Maria, Elizabeth och Branwell.

Boken var en av få ägodelar som räddades från en skeppsolycka Maria var med om precis innan hon gifte sig år 1812.

– Boken är värdefull på grund av sin ovanliga koppling till Mrs. Brontë innan hon gifte sig med Patrick, säger Brontëexperten Juliet Baker till BBC.

”Min käraste frus bok”

Den saltbefläckade boken innehåller en inskription på latin med pappa Patrick Brontës handstil som lyder ”...min käraste frus bok och den räddades från vågorna. Så den kommer alltid att hållas välbevarad.”

I den finns också anteckningar, markeringar och skisser av olika familjemedlemmar, samt ett brev från Charlotte Brontës man, Arthur Bell Nicholls, som skrevs kort efter Charlottes död 1855.

Men kanske allra mest uppseendeväckande är utkasten till både dikt och prosa som plitats ner av en tonårig Charlotte Brontë.

– Den blir oändligt mycket viktigare av de opublicerade manuskripten som finns i den, säger Juliet Barker.

Stort sentimentalt värde

Mamman Maria Brontë dog av cancer i livmodern 1820, när yngsta barnet Anne Brontë bara var ett år gammal. Enligt museets chef Ann Dinsdale gjorde det boken högt skattad av den kvarvarande Brontëfamiljen.

– Den är uppenbarligen välanvänd och hade stort sentimentalt värde för Brontëbarnen, som förlorade sin mor när hon var väldigt ung, säger Dinsdale.

Boken såldes vidare efter pappa Patrick Brontës död 1861, och har tillbringat den största delen av efterföljande sekler i USA. Men från och med 2017 kommer den gå att beskåda i Brontëfamiljens hem i Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.