Pontus Tholin.

Bulletins grundare polisanmäler nättidningen: ”Lurar till sig skattemedel”

Uppdaterad
Publicerad

Bulletins medgrundare Pontus Tholin polisanmäler tidningens ledning för grovt bedrägeri, rapporterar Dagens media. Enligt honom har Bulletin lurat till sig skattemedel, men ledningen slår ifrån sig anklagelserna.

Nättidningen Bulletins resa har kantats av bråk, avhopp och ekonomiska bekymmer. Nyhetssajten, som har högerprofil, räddades dock av skattemedel i form av ett driftsstöd på åtta miljoner kronor från Myndigheten för press, radio och tv.

Men nu anklagar medgrundaren Pontus Tholin Bulletin för att ha fuskat till sig stödet. I ett mejl till Dagens media skriver han:

”Eftersom jag fortfarande är huvudägare till Bulletin, även om jag lämnat alla ledningsfunktioner, är jag mycket angelägen om att inte sammankopplas med denna bedrägliga hantering. Att lura till sig skattemedel ligger så långt från min egen liberalkonservativa värdegrund som man över huvudtaget kan komma”.

Polisanmäler ledningen för grovt bedrägeri

Han skriver vidare att reglerna för att få del av mediestödet slår fast att alla artiklar måste vara låsta för alla andra än prenumeranter. Men enligt Pontus Tholin stämmer inte detta i Bulletins fall. Sajten ska enligt uppgift till Dagens media ha gått in och låst artiklar i efterhand – i samband med att de sökt mediestödet.

”Jag var inte medgrundare till den stora mediesatsning som skulle 'samla den konservativa borgerligheten', för att se den nya ledningen agera ansvarslöst och tillskansa sig skattemedel som man inte har rätt till; detta i syfte att inför ödesvalet 2022 kunna fortsätta driva ett seriöst högerprojekt mot ruinens brant genom en vansinnig styrning av bolaget som saknar all affärsmässig grund”.

Därför har Pontus Tholin nu lämnat in polisanmälan om grovt bedrägeri mot Bulletins ledning.

Ledningen avfärdar anklagelserna

Tino Sanandaji som ingår i ledningen, säger till Dagens media att anklagelserna saknar grund.

– I så här infekterade tvister kan det vara så att personer använder anmälan för att svartmåla. Det kostar ju ingenting att anmäla och den i sig betyder ingenting. Så jag tar det här med ro, säger han.

Sanandaji skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att Tholins polisanmälan kommer i spåren av en längre tids konflikt mellan ledningen och huvudägaren, där Tholin anmält bolaget till flera instanser, däribland Kronofogden (som SVT rapporterat om tidigare).

Sanandaji säger också att tidningen sedan tidigare redan polisanmält Pontus Tholin, ”efter tråkiga händelser” på tidningen.

”Detta är bara den senaste i en lång lista bisarra anklagelser, och lär inte vara den sista”, avslutar Sanandaji sitt mejl.

Myndigheten för press, radio och tv säger att de gjort en bedömning de anser vara korrekt inför beslutet att tilldela Bulletin stöd, men att om nya uppgifter skulle komma fram så kan bidraget dras in eller nyhetssajten bli återbetalningskyldig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.