Bulletins grundare vänder sig till Kronofogden för att få ut sin lön

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Tholin var en av grundarna av nyhetssajten Bulletin, han har även varit vd och suttit i styrelsen. Nu har han skickat ett betalningsföreläggande till Kronofogden för att Bulletin ska betala ut hans lön.

I slutet av november skickade Pontus Tholin in ett betalningsföreläggande till Kronofogden. Tholin vill att Bulletin AB ska förpliktigas att omedelbart betala ut hans oktoberlön som han fortfarande inte fått. Han har inte heller fått någon lön i november.

– Det är för att skicka en signal till den nya ledningen att man måste följa lagar och regler och uppfylla sina förpliktelser, säger han till Kulturnyheterna.

Pontus Tholin är en av grundarna av Bulletin, som är en konservativ nyhetssajt, och han innehar fortfarande det största aktieinnehavet i Neovista venture, Bulletins moderbolag.

”Kan inte ta ansvar”

Han lämnade sin vd-post på Bulletin i slutet av mars i år och i slutet av september lämnade han styrelsen. I november beviljade Bolagsverket Tholins ansökan om att verket ska tillsätta en extern granskare av Bulletins moderbolag. Han säger att han lämnade styrelsen för att han inte fick gehör för sin åsikt att bolaget bör genomgå en rekonstruktion för att få bukt med sina ekonomiska problem.

– Ja, jag lämnade styrelsen för jag känner inte att jag kan ta ansvar för det som pågår just nu där man bland annat inte betalar alla som har rätt till lön samt arvoden till frilansskribenter.

Flera uppger att de inte fått betalt

För att lösa sina ekonomiska problem har Bulletin ansökt om driftstöd, som skulle kunna täcka 40 procent av sajtens rörelsekostnader. Enligt tidigare uppgifter till Expressen råder svår ekonomisk kris på Bulletin, som i slutet av november uppgavs ha 300 000 kronor kvar i kassan. Något vd Jannik Svensson förnekat för Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med flera personer som inte fått löner eller arvoden utbetalade av Bulletin vid något tillfälle.

”Kassan inte tom”

Bulletins medgrundare och nuvarande styrelseordförande Tino Sanandaji svarar via mejl till Kulturnyheterna att Pontus Tholin avskedats och försökt kapa bolaget och att han välkomnar Bolagsverkets granskning för att kunna rentvå Bulletins varumärke.

”Bulletin har ont om pengar, men kassan är inte tom. Riktiga medarbetare har fått lön, naturligtvis bestrider vi lönekrav för en person som vi menar brutit mot lagen, är skadeståndsskyldig och agerade så illa att företaget var nära att gå under.”

”Tino kan inte avskeda mig. Det var på eget bevåg som jag lämnade positionerna som ekonomiansvarig och styrelseledamot, eftersom jag inte kunde vara en del av den oansvarigt ekonomiska styrningen av bolaget. Att föreslå och utreda en rekonstruktion är knappast att kapa bolaget”, skriver Pontus Tholin.

Mediestödsnämnden kommer att fatta beslut om driftstöd vid ett sammanträde den 8 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.