Foto: Skärmdump/Tore Sætre/CC

Uppgift: Ekonomisk kris för Bulletin

Uppdaterad
Publicerad

Kassan uppges vara nästintill tom hos nyhetssajten Bulletin. När mediestödsnämnden nu presenterar vilka redaktioner som tilldelats redaktionsstöd finns heller inte Bulletin med.

Expressen har under en längre tid granskat nyhetssajten Bulletins kris. Ekonomin uppges vara mycket ansträngd och mediestödsnämnden beslutade i onsdags att sajten inte får något redaktionsstöd.

Redaktionsstödet kan täcka upp till 75 procent av nyhetsmediers redaktionella verksamhet.

Enligt Expressen återkallade vd Jannik Svensson ansökan under tisdagen, trots att det ekonomiska läget uppges vara prekärt. Tidningen Journalisten rapporterade i juni, när ansökningarna skickades in, att Bulletin inte uppfyllde kraven för stödet i och med att sajten vid det laget existerat kortare än sex månader.

Jannik Svensson skriver i ett mejl till SVT att skälet till att ansökan dragits tillbaka är för att söka driftstödet, som kan täcka mellan 40 och 75 procent av tidningars rörelsekostnader förutsatt att den har minst 1500 prenumeranter. Mediestödsnämnden fattar beslut om driftstödet i december.

Skral kassa

I en ljudupptagning som Expressen tagit del av uppger Jannik Svensson att Bulletin bara har 300 000 kronor kvar i kassan – en summa som knappt täcker lönen för chefredaktören Andy Rosenthal som uppges ligga på över 200 000 i månaden.

Jannik Svensson menar att den uppgiften är ”daterad”.

”Vi är en nyhetssajt vars affärsmodell är att sälja digitala prenumerationer, antingen per månad eller per år. Vår prenumerationsförsäljning har gått upp väldigt mycket de senaste veckorna. Vi betalar ut löner den 25 varje månad och kommer att fortsätta med det”, skriver han till SVT.

Bulletin lanserades i december 2020 med Paulina Neuding som chefredaktör. Neuding är på pappret fortfarande delägare i Bulletin, men uppger för Kulturnyheterna att hon sålt sina aktier och att all kontakt med sajten numera sker genom jurister.

Turbulent år

Sedan Bulletin startade har en lång rad profiler och chefredaktörer lämnat projektet, interna bråk har offentliggjorts i medier och flertalet plagiat har hittats i rapporteringen.

Kulturnyheterna har sökt styrelseordförande Tino Sanandaji och delägare Pontus Tholin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.