Chefredaktör Ivar Arpi berättar för tidningen Journalisten att Bulletins redaktionsledningen ligger i öppen strid med bolagsstyrelsen. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Storbråk på nyhetssajten Bulletin: Redaktionen kräver att styrelsen avgår

Uppdaterad
Publicerad

Kaotisk arbetsmiljö och publicistiska påtryckningar från ägarnas sida har fått Bulletins redaktionsledning att kräva att deras vd Pontus Tholin avgår och bolagsstyrelsen ombildas. Samtidigt vill Bulletins ägare ersätta chefredaktör Ivar Arpi. Det skriver facktidningen Journalisten.

Turerna kring nystartade tidningen Bulletin fortsätter. Enligt Journalisten har det framkommit att första chefredaktören och ansvariga utgivaren Paulina Neuding avgick efter en konflikt med tre av tidningens delägare.

I januari publicerade Bulletins vd och delägare Pontus Tholin en krönika, utan att Neuding gett sitt godkännande. Hon avpublicerade krönikan och efter det följde påtryckningar från ledningen om att den skulle återpubliceras. Neuding vägrade och fick uppbackning av redaktionsledningen, men konflikten blev så infekterad att hon lämnade sin tjänst som chefredaktör.

Stängde av kritiska röster under stormötet

Medarbetare beskriver situationen som kaotisk där några inte har fått något skriftligt anställningskontrakt och vissa har sagt upp sig. Samtidigt får delägaren Tino Sanandaji bland annat kritik för att ha kritiserat enskilda medarbetare på sociala medier och på interna möten. Även styrelseordförande Atta Tarki får kritik för att ha stängt av mikrofonen för kritiska medarbetare på möten.

Kräver att bolagsledningen ombildas

Ett protestbrev har nu skickats från redaktionen till styrelsen där de kräver att bolagsstyrelsen ombildas och att vd:n avgår.

”Det är vår fasta övertygelse att om inte det vi föreslår görs snarast så riskerar tidningen att tappa fler medarbetare och till och med riskera att gå under inom kort”, skriver de i brevet.

– Den konflikt som kom i dagen när ägarna ville att Paulina Neuding skulle återpublicera en krönika i januari består än idag. Jag kommer som chefredaktör aldrig acceptera påtryckningar för vad som ska publiceras i tidningen, säger Ivar Arpi till Journalisten.

Enligt Arpi har redaktionen inte fått något svar från styrelsen, däremot menar Arpi att han från flera källor fått höra att bolagsstyrelsen nu söker en ny chefredaktör.

Sajtens grundare och ägare Tino Sanandaji skriver på sociala medier att kritiken mot styrelsen är lögner och att förtroendet för chefredaktören Ivar Arpi är förbrukat.

Kulturnyheterna söker Tino Sanandaji och Ivar Arpi .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.