Carina Bergfeldt: Som journalist känns det som att ens jobb inte kan beskrivas på ett finare sätt än som de skriver i motiveringen. Foto: foto: Andreas Zernell

Carina Bergfeldt utsedd till hedersdoktor vid Umeå universitet

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt har utsetts till hedersdoktor vid den samhällsvetenskapliga fakulteten hos Umeå universitet. Det för att hon ”på ett enastående sätt bidrar med en tydlig och begriplig bevakning av vår omvärld”, skriver universitetet i sin motivering.

– Det är helt galet roligt och det känns fantastiskt! Motiveringen var så fin att den tog andan ur mig, säger Carina Bergfeldt till Kulturnyheterna.

För i motiveringen skriver universitetet att Carina Bergfeldt nu ”utses till hedersdoktor för att hon på ett enastående sätt bidrar med en tydlig och begriplig bevakning av vår omvärld”, och att hon ”på ett föredömligt och till synes enkelt sätt beskriver både svåra och komplexa samhällsfenomen”.

– Som journalist känns det som att ens jobb inte kan beskrivas på ett finare sätt än som de skriver. Så jag är väldigt väldigt, väldigt glad, säger hon.

Ska hålla gästföreläsning

Titeln blir Doctor honoris causa och innebär, utöver att Carina Bergfeldt kommer tilldelas den klassiska lagerkransen och doktorsringen, också att hon i oktober kommer hålla en gästföreläsning på Umeå universitet.

– Men det innebär mest att jag någon gång tvångsmässigt inte kommer kunna stå emot att klicka i Doktor som titel när jag ska boka flygresor, skämtar hon, men poängterar vidare det glädjande i att hennes arbete uppmärksammas på det här sättet.

Även psykologiprofessor hedras

Personer som tidigare varit hedersdoktorer på Umeå universitet är bland annat astronauten Christer Fuglesang, den kongolesiske kirurgen Denis Mukwege och Finlands tidigare president Tarja Halonen.

Och utöver Carina Bergfeldt har Umeå Universitet även utsett professorn i psykologi, Jörg Richter, till hedersdoktor för 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.