”Jag började gapskratta” säger Carina Bergfeldt, som prisas bland annat för sitt arbete som USA-korrespondent för SVT Nyheter. Foto: Jesper Zølck

SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt prisad för ”enastående prestation”

Uppdaterad
Publicerad
SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt tilldelas det amerikanska priset Outstanding Achievement Award. Tidigare pristagare heter Pia Sundhage, Jan Eliasson och Peter Forsberg.
– Ett pris som Foppa fått väger ju riktigt stort för mig. I några sekunder är jag i samma kategori som Foppa, säger en glad Carina Bergfeldt.

I motiveringen till priset, som delas ut av American Swedish Historical Museum, kan man läsa att de prisar dem som ”exemplifies excellence in their field”, visar prov på utomordentlighet, och som har ”brought honor and attention to Swedish-America”.

– Det är ju tunga ord. Jag är jätteglad, jättestolt – och generad, säger Carina Bergfeldt.

”Verkligen förtjänat priset”

Hon prisas för sitt arbete både på Aftonbladet och nu som SVT:s korrespondent i Washington.

”Ditt arbete med att bevaka svåra ämnen som syriska flyktingkrisen, masskjutningar och dödsdömda fångar har gett ökad uppmärksamhet till några av världens kriser”, skriver priskommitténs representant Tracey Beck i ett brev till USA-korrespondenten.

”Du har verkligen förtjänat det här priset” avslutar hon med.

”Jag började gapskratta”

För Carina Bergfeldt kom priset som en total överraskning.

– Jag läste brevet högt för min pojkvän och fattade inte alls först. ”Jag har blivit nominerad till ett pris?” sa jag frågande, och sen när jag insåg att jag vunnit ett pris började jag gapskratta. Jag blev jätteglad!

Priset delas ut den 28 april, då Carina Bergfeldt kommer åka till Philadelphia och hålla tal för svensk-amerikaner.

American Swedish Historical Museum i Philadelphia, där Carina Bergfeldt kommer hålla tacktal när hon tar emot priset den 28 april. Foto: ASHM

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer