Carl Bildt valde i morse att ringa till Ring P1 för att svara på frågor. (Denna bild är tagen vid ett toppmöte 2008.) Foto: AFP / Scanpix

Carl Bildt får kritik för samtal till Ring P1

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesministern hade inte tid att svara på Ekots frågor om kärnvapen – i stället ringde han Ring P1. Oroande och förvånande, tycker Ekots chef Anne Lagercrantz.

En ovanlig röst från folkdjupet mötte Ring P1-lyssnarna imorse. Mitt i strömmen av åsikter från befolkningen hördes plötsligt utrikesminister Carl Bildt, som talade om kärnvapen.

– Jag sitter på mitt rum på utrikesdepartementet i Stockholm och jag såg på Twitter att Ring P1 tänkte ta upp den här frågan. Och då tänkte jag: ”Då ringer jag väl”, sade han bland annat i programmet.

Bakgrunden är att Ekot på morgonen berättat om att Carl Bildt fått kritik för sitt agerande i frågan om kärnvapennedrustning. Nyhetsredaktionen hade dock inte fått till en intervju med ministern, som i stället valde att ringa till Ring P1.

Ekotchefen: ”Förvånande”

Anne Lagercrantz, chef för Ekot, är kritisk till Carl Bildts val att medverka i Ring P1.

– Vi har sökt honom upprepade gånger under hela förra veckan och fått beskedet att han inte har tid. Vi har erbjudit oss att ta oss till möten där han befinner sig och verkligen ansträngt oss. I stället ringer han till Ring P1. Jag tycker att det är förvånande att han väljer att göra så. Det är olyckligt, säger hon.

Carl Bildts agerande är ett tecken på en oroande utveckling, menar Anne Lagercrantz, på att ansvariga politiker väljer att undvika de reportrar som är mest insatta i ett visst ämne. Hon menar att man såg samma mönster under den så kallade Saudiaffären.

– Jag tycker att det är oroande. Vi har inte tillräckligt många fall för att tala om en trend, men jag har sett många incidenter där man väljer att vända sig till mindre pålästa redaktioner och reportrar. Det är ingen kritik mot Ring P1, men i det här fallet hade vi en specialinsatt reporter som jobbat i en längre tid, säger hon.

Ring P1: ”Undantag att politiker ringer”

Elisabeth Cederblad, projektledare för Ring P1, säger att man kontrollerade att det var den riktige Carl Bildt som ringt.

– Det började med att programledaren Alexandra Pascalidou skrev en tweet om hållningen i kärnvapenfrågan. Carl Bildt svarade: ”Jag ringer.” Sedan ringde han till telefonslussen och kom med, säger hon.

Kan man inte tycka att politiker redan har forum, att Ring P1 borde vara till för lyssnarna?

– Det kan man tycka, men det är ett undantag att politiker ringer till oss. Jag tror inte att det är någon större fara att vi får se att programmet kapas av politiker i fortsättningen. Om det skulle hända får vi förhålla oss till det och diskutera det på redaktionen, säger hon.

Är det inte svårt för programledaren att ställa bra frågor till en minister?

– Det är klart att det är svårt att göra en kritisk intervju med Carl Bildt, men Alexandra Pascalidou är en erfaren journalist. Ring P1 är inte heller ett program som går ut på att göra konfrontationsintervjuer med den som ringer in.

Ursäkt till Ekot

Under dagen hörde Carl Bildts pressekreterare, Erik Zsiga, av sig till Anne Lagercrantz och bad om ursäkt.

– Vi borde fått intervjua Bildt före ”Ring P1”. Zsiga säger sig förstå våra invändningarna, och menar att vi inte ska tolka det som att de genomtänkt vände sig till en annan redaktion, skriver hon på Ekots redaktionsblogg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.