Carl Cederström: ”Självhjälpen har blivit obligatorisk”

Uppdaterad
Publicerad

Den ökande trenden med självhjälpsböcker har vänt, det visar en ny studie från Kungliga biblioteket. Men det betyder inte nödvändigtvis att det blir mindre av varan sett till helheten. Författaren Carl Cederström ser hur självhjälpen letar sig ut ur böckerna men in i andra delar av våra liv.

Sedan 1980-talet och framåt har antalet utgivna böcker om personlig utveckling – där de så kallade självhjälpsböckerna ingår – ökat stadigt. Men nu är trenden bruten, det visar Kungliga bibliotekets sammanställning av den svenska, tryckta bokutgivningen, som i år tittar närmare på den största fackbokskategorin: böcker om personlig utveckling.

Söker råd och stöd på nätet

– Jag tror inte att det här trendbrottet handlar om att självhjälpsindustrin har blivit mindre angelägen eller mindre närvarande i människors liv. Jag tror att man hittar väldigt mycket av dagens självhjälpsråd på internet, och man har sett ett otroligt stort uppsving av framför allt poddar där folk får tips och råd om hur de ska kunna utveckla sig själva, säger Carl Cederström till Kulturnyheterna.

Carl Cederström, docent i företagsekonomi, blev intresserad av självhjälpsteorier när han märkte hur de gång på gång dök upp i hans liv. Tillsammans med forskarkollegan André Spicer har Carl Cederström gett ut böckerna Wellnessyndromet (2015) och Den vilda jakten på ett bättre jag (2017). I den sistnämnda skriver de om hur de provar på olika metoder för självförbättring.

Självhjälpen har blivit obligatorisk

– Självhjälp är inte längre någonting som man i första hand väljer utan det är något som finns i våra liv vare sig vi vill det eller inte. Många personer skickas iväg till retreats eller kick-offer. Du har personer som kommer in och ger inspirerande föreläsningar, coacher som förklarar för de anställda att de ska hitta sätt att bli bättre på att vara produktiva eller balanserade eller vad det nu kan tänkas vara.

Carl Cederstöm menar att självhjälpen är något som som gått från att vara ett val till att bli obligatoriskt. Med sin kritiska blick på självhjälpslitteraturen sållar han sig till en ny trend inom den – nämligen att ironisera över eller invända mot självhjälpens påstått livsförändrande kraft.

”Går med på att vi inte behöver leva det perfekta livet”

– Behovet av att kunna vara ironisk och skämta om det kommer då av att personer ofta prackas på självhjälpen i sammanhang där de inte kan säga nej. Och det avspeglar sig även i den utgivning av självhjälpsböcker som vi ser i dag. 

– Vissa går med på att vi inte behöver leva det perfekta livet utan att det räcker med att dra ner förväntningarna lite, andra har ett lite mer ironiskt tilltal och sedan finns det även böcker som direkt försöker kritisera och skildra den här industrin, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.