Tidigare akademiledamoten Katarina Frostenson. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Frostenson ger ut bok om akademikrisen

Uppdaterad
Publicerad

Poeten och tidigare akademiledamoten Katarina Frostenson ger ut en bok om händelserna i Svenska Akademien.

I ett pressmeddelande från förlaget Polaris beskriver Frostenson själv boken, som fått titeln ”K – berättelsen”:

”K är berättelsen från en tid i landsflykt undan förföljelse och förtal, i november 2017 till maj 2018. Utifrån händelser under färdens gång reflekterar K, i samtal med olika resekamrater, kring en kabal, kring kollektiv, kriser, kamp och stor kärlek.”

Boken kommer ut 23 maj och blir Frostensons första på förlaget.

”Saknat perspektiv”

”I det offentliga samtalet kring Akademiens kris de senaste två åren har vi saknat Frostensons perspektiv”, säger förlagschefen Jonas Axelsson i pressmeddelandet.

– Det låter överraskande för mig, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson om beskedet att Katarina Frostenson ger ut en bok.

– Jag kände inte till det här, vi har inte haft någon kontakt med henne under lång tid. Vi får se vad det innebär. Samtidigt var det väntat att hon någon gång skulle träda fram och säga någonting om det som har hänt.

Finns sekretesslöfte

TT: Finns det någon typ av tystnadslöfte som riskerar att brytas?

– Det beror på vad hon säger i boken. Vi har ett sekretesslöfte när vi kommer in i Akademien och det ska vi hålla tills vi dör. Men det gäller Nobelhemligheter, sådant som vi alla känner väl till. Vi vet ju inte riktigt vad som kommer ut i den här boken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer