En namninsamling pågår för att få bort statyer föreställande Carl von Linné, som anses ha bidragit till Europas rasistiska kolonialism. Enligt professor Gunnar Broberg använde Carl von Linné inte begreppet raser utan trodde på olika människorarter, som han rangordnade. Foto: Åsa Sjöström, Natur & Kultur/ TT arkiv

Statyprotesterna når Sverige: namnlista mot Linné

Uppdaterad
Publicerad

Nu har statyprotesterna nått Sverige. En namninsamling med krav på att statyer av Carl von Linné ska plockas ner har fått fler än 1600 underskrifter.

– Det beror på att han klassificerat människan, och hur han skrivit om svarta, säger Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet

Under protesterna efter George Floyds död i USA har flera statyer föreställande bland annat tidigare slavägare välts och saboterats i protest. I Storbritannien har aktivister vält en staty av slavhandlaren Edward Colston i Bristol, och även i Sverige höjs nu röster för att statyer borde tas bort. Till exempel har en namnlistastartats som kräver att statyer av Carl von Linné plockas ner. På kort tid har den fått över 1600 underskrifter.

Klassificerat människan

Anledningen är att Linnés forskning ”bidrog till att vita européer fick för sig att de var den överlägsna rasen och som användes som grund och förklaring till att avhumanisera svarta och bruna, kolonisera, plundra”, enligt namnlistan.

Statyprotester

– Det beror på att han klassificerat människan, och hur han skrivit om svarta, säger Gunnar Broberg som är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Broberg har skrivit biografin Mannen som ordnade naturen, om just Linné.

Enligt Gunnar Broberg använder Carl von Linné inte begreppet raser, men han trodde på olika människoarter, eller variationer. Han rangordnade dem, och satte de afrikanska folken lägst i hierarkin.

Uttrycker sin tids fördomar

Rasbiologi som begrepp fanns inte på Linnés tid, men hans forskning fick stor inverkan genom att han klassificerade allt liv, även om han själv inte utförde skallstudier eller liknande.

– Han utgår från klassisk antik temperamentslära, fångad av uttalanden som samtiden gör av variationer hos människan. Han uttrycker sin tids fördomar.

Men kan man säga att han var rasist?

– Möjligen. Vissa av hans elever som reste mycket var tydliga slaverimotståndare, det var inte Linné. Samtidigt ägnade han inte frågan om afrikanska folk någon särskild uppmärksamhet.

Rättelse: En namnlista för bevarandet av Linné-statyerna startades den 12 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statyprotester

Mer i ämnet