Cecilia Uddén är en utmärkelse rikare. Foto: Scanpix

Cecilia Uddén fick Stora journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

Lukas Bonniers Stora journalistpris delas ut till en journalist som under många år har gjort en framstående journalistisk gärning.

I år valde juryn att ge priset till Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén, som förutom äran får 100.000 kronor i prispengar.

Uddén belönas för att hon ”med kunskap och stark närvaro i världspolitikens mitt ger oss den stora bilden med hjälp av de små berättelserna.” Hon hördes dagligen under den arabiska våren då hon rapporterade om utvecklingen på Tahrirtorget i centrala Kairo.

Stora journalistpriset

Arbetet i oroshärdar har också inneburit stora risker genom åren. Så sent som i den gångna veckan blev hon slagen av kravallpolis i Egypten i samband med att hon rapporterade om de nya oroligheterna vid Tahrirtorget. Men berättelserna från Uddén har fortsatt att spridas via radioapparaterna runt om i landet.

Kvällens utmärkelse var det andra journalistpriset som gick till Cecilia Uddén. Priset innebar också att radiojournalistik belönades med tre priser på galan. Ett pris gick samtidigt till twitterkampanjen #prataomdet. Inget pris gick till tv, dagspress eller magasin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stora journalistpriset

Mer i ämnet