Centerledaren Annie Lööf vill se en ny pandemilag. Foto: Claudio Bresciani/TT

Centerpartiet vill se ny pandemilag

Uppdaterad
Publicerad

I går gick regeringen ut med att man gör undantag för publikgränsen på 50 personer om det gäller spelningar på serveringsställen. I dag får regeringen kritik av samarbetspartnern, centerledaren Annie Lööf, som vill se en helt ny pandemilagstiftning.

– Det som presenterades igår innebär ett lapptäcke av undantag för att man utgår från ordningslagen. Den har en slumpmässig indelning av verksamheter som får bedrivas och inte. Det innebär till exempel att djurparken Skansen inte har några restriktioner medan Gröna Lund inte ens får ha öppet, säger Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.

Omdebatterad publikgräns

Maxgränsen på 50 personer i publiken har varit omdiskuterad sedan i somras. Kultur- och evenemangsbranschen vädjar om möjligheter för att släppa in en större publik, under smittsäkra former.  

– Jag har förståelse för att man i våras använde den lag som fanns, ordningslagen, och har jobbat med undantag, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Men nu har det gått över ett halvår. Det Centerpartiet föreslår är en ny pandemilag, som är mer träffsäker, rättvis och framför allt som ger branschen långsiktiga villkor. Kan man ordna smittsäkert så ska man få ha öppet, säger Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.