Foto: TT/Anders Wiklund

Kostymdesignern Charles Koroly är död

Uppdaterad
Publicerad

Kostymdesignern och scenografen Charles Koroly har avlidit efter en kort tids sjukdom. Han var framförallt verksam vid Dramaten och Stockholms stadsteater och samarbetade under sin karriär flera gånger med både Ingmar Bergman och Lars Norén.

Charles Koroly var en av Sveriges främsta scenografer och kostymörer. Han debuterade med Samlaren på Uppsala Stadsteater 1982 och knöts kort därefter till Dramaten. På Dramaten samarbetade han sedan bland annat med Ingmar Bergman i uppsättningar som Markisinnan de Sade 1989 och Misantropen 1995.

”En enastående nydanare inom svensk teaterkonst”

Under sin karriär var han utöver Dramaten verksam på Stockholms stadsteater, Folkoperan, Göteborgsoperan och Norrlandsoperan samt i flertalet produktioner för film och tv. Han mottog Expressens teaterpris 1989 och hedrades med en utställning på Dansmuseet 2012.

Foto: TT/Janerik Henriksson

– Han var en teaterns magiker, med sinne för scenens förvandlingskrafter och lekfulla allvar. Han tycktes skulptera och sy fram sina scenografier och kostymer under uppsättningarnas tillkomst, i tätt samspel med skådespelarna och regissörerna. Han var en enastående nydanare inom svensk teaterkonst, och hans alltför tidiga bortgång är en stor förlust, säger teaterchef Eirik Stubø i ett pressmeddelande från Dramaten.

Aktuell med Lars Noréns Stilla liv

Under senare år samarbetade Charles Koroly flera gånger med dramatikern Lars Norén. Nu senast med Stilla liv som också blev Charles Korolys sista uppsättning.

– Alla vi som kände Charles har drabbats av djup sorg, men kan ändå inte låta bli att le när vi tänker på hans vidunderliga väsen, säger Lars Norén i samma pressmeddelande.

”En konstnär ut i fingerspetsarna”

Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius minns en mångsidig konstnär som var verksam in i det sista:

– Charles Koroly är en person som gjort ett enormt avtryck. Han har gjort så mycket för svensk teater under så många år och kommer vara saknad av väldigt många. Han hade en visuell och estetisk vision som är rätt unik skulle jag säga – han var en konstnär ut i fingerspetsarna.

Charles Koroly blev 70 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer