Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter. Foto: SVT

Charlotta Friborg ny chef på Riksnyheterna

Uppdaterad
Publicerad

Efter knappt ett år på SVT tar Charlotta Friborg över som chef över SVT Riksnyheter.

Charlotta Friborg, just nu onlinechef på SVT Nyheter, tar över som programchef och ansvarig utgivare för SVT:s Riksnyheter. Den 1 augusti efterträder hon Ulf Johansson och blir därmed ansvarig utgivare bland annat för Rapport, Aktuellt, svtnyheter.se och Morgonstudion.

Förvaltar förtroende

– Viktigast är att fortsätta se till att SVT Nyheter är en ledande redaktion i Sverige. Vi är en av få nyhetsförmedlare som når ut brett i hela landet, och det är ett förtroende att förvalta. Att få leda en redaktion av denna kaliber är ett otroligt fint uppdrag, säger Charlotta Friborg.

Den största utmaningen är enligt Charlotta Friborg att utveckla och förändra SVT Nyheters digitala erbjudande och samtidigt värna om tv-program som Rapport och Aktuellt. Titlar som hon menar är enormt älskade av sin publik och som har ett mycket starkt genomslag.

En balansgång med att förvalta och samtidigt utveckla – hur går man den?

– Genom att både vara lyhörd för publikens behov men samtidigt nyfiken på det nya och vara beredd att använda de nya sätten att berätta. Den kompetensen finns på de olika redaktionerna, säger Charlotta Friborg.

Bakgrund i tidningsvärlden

Charlotta Friborg kommer att ingå i divisionens ledningsgrupp som övergripande ansvarar för att leda och utveckla verksamheterna för såväl riksnyheterna och sporten som lokala redaktioner, minoritetsredaktioner och nyheternas samhällsredaktioner.

Innan hon började på SVT har hon bland annat varit publisher och ansvarig utgivare för Östgöta Correspondenten samt redaktionschef för digitala medier på Dagens Nyheter.

”Modig publicist”

– Charlotta Friborg är en av landets mest erfarna och modiga publicister. Hon är dessutom en skicklig och uppskattad ledare. Jag är uppriktigt glad över att ha rekryterat henne till jobbet som är ett av mediesveriges absolut viktigaste, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter och Sport.

Företrädaren Ulf Johansson har efter fem år som chef för Riksnyheterna bestämt sig för att gå vidare till ett jobb som projektledare för SVT Opinion på Samhällsredaktionen i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer