Charlotte Kalla och Sven Wollter Foto: TT

Charlotte Kalla och Sven Wollter i radions julkalender

Uppdaterad
Publicerad

Maxida Märak, skidstjärnan Charlotte Kalla och Sven Wollter. Det är några av skådespelarna i Sveriges Radios julkalender 2018. 12-åriga Freja Taavola spelar huvudrollen i Tonje i Glimmerdalen, ett juläventyr i fjällvärlden.

Den 1 december är det dags för barnradions julkalender, som i år utspelar sig i fjällvärlden och följer 12-åriga Tonje och hennes äventyr tillsammans med sin bästa vän farbror Gunnvald. Men Gunnvald, spelad av Pär Andersson, bär på en mörk hemlighet. 

– Jag och min morfar har alltid haft en väldigt nära relation, som är väldigt lik den som Gunnvald och Tonje har. Vi brukar åka omkring på en skoter och äta torkat renkött. Precis som Tonje älskar jag att åka fort, berättar Freja Taavola, som spelar Tonje, i ett pressmeddelande.

Kalla debuterar som skådespelare

Med sig på resan runt sagans by Glimmerdalen och berget Sïlpevaerie har hon bland andra artisten Maxida Märak, skådespelaren Sven Wollter och Charlotte Kalla. Den svenska skiddrottningen spelar passande nog en OS-skidåkare: Tonjes faster Lotta.

– Jag blev jättestolt när jag fick frågan om att få vara med i något som är så betydelsefullt under december månad, säger Charlotte Kalla. 

– Vår tävlingsperiod brukar precis dra igång i december och då kan julkalendern ge oss lite jul- och hemkänsla även om vi är på träningsläger.

Årets julkalender i Barnradion är baserad på boken ”Tonje och det hemliga brevet” av Maria Parr, som tilldelats pris som bästa barnbok i både Norge och Tyskland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.