• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Good times” eller ”We are family” – hör exempel på pristagarnas musik och hör dem berätta om sitt arbete i klippet. Foto: Polar Music Prize

Chic-grundaren Nile Rodgers och stjärndirigenten Esa-Pekka Salonen tilldelas Polarpriset 2024

Uppdaterad
Publicerad

Discolegendaren Nile Rodgers – medgrundaren till Chic – och den världsberömde finska tonsättaren och dirigenten Esa-Pekka Salonen mottar Polarpriset 2024.

Nile Rodgers slog igenom 1977 med Chics självbetitlade debutalbum. Discogruppen etablerade sig omedelbart som en naturkraft inom samtida dansmusik, med låtar som discoklassikern “Everybody dance”. Rodgers säregna och nyskapande gitarrytmer blev formativa för de kommande årens dansmusik.

“Hans huggande gitarrspel, en teknik han själv kallar chucking, skapar ett hypnotiskt sväng som fått miljoner att aldrig vilja lämna dansgolven”, skriver juryn i sin motivering.

– Detta är en enorm ära för mig. Jag har haft en kärlek till det svenska folket så länge jag kan minnas. Svenskarnas tidiga erkännande av svarta musiker, från Eric Dolphy till Jimi Hendrix, är väldigt viktigt för mig, säger Nile Rodgers i ett pressmeddelande.

Prisat Beyoncé-samarbete

Ända sedan genombrottet har 71-årige Rodgers varit en ständig faktor inom populärmusiken. Chics discoklassiker “Le Chic” och “Good times” hör till de mest självklara referenserna.

Hans avtryck syns lika starkt i rollen som producent och låtskrivare, med Sister Sledges “We are family”, David Bowies “Let’s dance”, Diana Ross “I’m coming out” som ett fåtal exempel.

Nile Rodgers har sålt mer än 500 miljoner album sedan starten, valdes in i Rock & roll Hall of fame 2017 och tilldelades två Grammys så sent som 2023 för sitt arbete med Beyoncés album “Renaissance”.

Banbrytande dirigent

Den finske dirigenten Esa-Pekka Salonen är idag ett välkänt namn inom den klassiska musiken, bland annat genom sitt arbete med Los Angeles Philharmonic och San Fransisco Symphony. Den 65-årige dirigenten fick sitt stora genombrott 1983 med sitt framförande av Mahlers tredje symfoni tillsammans med Philharmonia Orchestra i London.

I Sverige är han även känd för sina insatser för Sveriges Radios symfoniorkester, där han arbetade som chefsdirigent mellan 1985 till 1995.

“På scenen och i studion omfamnar Esa-Pekka Salonen nya tekniska innovationer, inte för experimenterandets skull, utan som ett sätt att i en föränderlig medievärld få fler att upptäcka fantastisk musik”, skriver juryn i sin motivering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP/TT

Polarpriset

Polarpriset instiftades av Stig “Stikkan” Anderson 1989 och är ett internationellt musikpris som årligen delas ut till musiker, grupper eller institutioner som haft betydande insatser inom musik och/eller musiklivet.

Priset delas ut av representanter från Sveriges kompositörer och textförfattare, föreningen Svenska tonsättare samt Musikförläggarna.

Prisutdelningen sker den 20 maj i Stockholm.

Tidigare pristagare:

2023 – Chris Blackwell, Angélique Kidjo och Arvo Pärt

2022 – Iggy Pop och Ensemble intercontemporain

2020 – Diane Warren och Anna Netrebko

2019 – Anne-Sophie Mutter, Grandmaster Flash och Playing For Change

2018 – Metallica och The Afghanistan National Institute of Music

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.