• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Christel Tholse Willers avgår som vd på UR. Foto: TT

Christel Tholse Willers lämnar vd-posten på UR

Uppdaterad
Publicerad

Under måndag förmiddag kom beskedet att UR:s vd Christel Tholse Willers lämnar sitt uppdrag. Sedan Christel Tholse Willers tillträdde har hon på styrelsens uppdrag byggt upp och påbörjat en stor förändring av Utbildningsradions arbete.

Under året har Christel Tholse Willers kritiserats av kollegor på UR, Journalisten skrev bland annat om att 37 producenter och projektledare öppet framfört kritik mot den nu före detta vd:n i ett brev till denne.

Det är oklart om kritiken av omorganiseringen är orsaken till att Tholse Willers nu lämnar sitt uppdrag, själv menar hon att hon just nu behöver prioritera sig själv och familjen.

– Att vara vd på UR är ett stort och viktigt uppdrag. Mycket inspirerande, men också tungt att leda i förändring. Jag behöver prioritera mig själv och min familj, som jag känner att jag inte räckt till för, säger Christel Tholse Willers i pressmeddelandet.

Per Bergkrantz blir tillförordnad vd

Under tisdagen höll UR ett extrainkallat styrelsemöte. Där beslutade man att Per Bergkrantz blir tillförordnad vd och man diskuterade även hur rekryteringsprocessen ska gå till.

– Vi ska upphandla en rekryteringsfirma som kan hjälpa oss i rekryteringen av en ny vd. Vi kommer också påbörja inventeringen av vad det är för typ av ledare som vi söker, säger UR:s styrelseordförande Lisa Lindström.

Förändringsarbetet fortsätter

Enligt Lisa Lindström fortgår förändringsarbetet på UR trots att Tholse Willers lämnar sitt uppdrag.

– Nu kände hon att hon inte hade ork att driva det vidare, utan nu vill hon lämna över stafettpinnen till nästa person. Det betyder inte att förändringsarbetet är klart utan det kommer att fortsätta att drivas av ledningen.   

Har hennes beslut något att göra med den interna kritik som har riktats mot förändringsarbetet? 

Jag tror att det så klart väger in, men det är inte det enda skälet. Det handlar om att det har varit ett tufft uppdrag över tid, säger Lisa Lindström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.