Exteriör på Sveriges Radio. Foto: Jessica Gow/TT

Skarp kritik efter avslöjandet – ”Inte bra för Sveriges radio”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Sveriges radio har varit skarp efter avslöjandet att en reporter på Ekot som har granskat fallen med islamister som ska utvisas på grund av säkerhetshot inledde en relation med en av personerna.

– Klart att det inte är bra för Sveriges radio, men som chef kan man enbart agera på den information man har för stunden, säger Sveriges radios vd Cilla Benkö.

Hösten 2019 publicerade Ekot flera granskningar av fall där islamister klassats som hot mot rikets säkerhet av Säkerhetspolisen.

Under onsdagen avslöjade tidningen Doku att en av personerna som gjort Ekots granskningar har haft personliga kopplingar till en av personerna som granskats.

– Så fort jag fick kännedom om att det fanns en situation där Ekots integritet kunde ifrågasättas så agerade jag och vidtog åtgärder. Reportern valde självmant att lämna Sveriges radio och Ekot kort därefter, har Ekotchefen Klas Wolf-Watz tidigare sagt till Kulturnyheterna.

Ekots agerande har dock kritiserats från flera håll, bland annat på ledarplats i DN:

”Uppgifterna om relationen har varit kända av SR sedan hösten 2020. Ändå dröjde det till Dokus avslöjande innan Ekot handlade, och då bara genom att tillfoga reportagen, som fortfarande finns på sajten, en sorts varningstext.”

Står bakom Ekots chef

DN menar också att Ekot tonar ner allvaret genom att säga att det rör sig om ett personalärende.

Sveriges radios vd Cilla Benkö försvarar Klas Wolf-Watz agerande i en intervju i Studio ett.

– Utifrån den information som Ekochefen hade då han agerade, så tycker jag utifrån min professionella syn som chef och publicist att han agerade korrekt, säger hon.

Men hon säger också att hon förstår att avslöjandet påverkar Sveriges radio negativt.

– Klart att det inte är bra för Sveriges radio, men som chef kan man enbart agera på den information man har för stunden. Det vi har att göra nu är att säkerställa att det inte blir en långsiktig skada för Sveriges radio.

Cilla Benkö står också bakom beslutet att låta publiceringarna ligga kvar på Sveriges radios hemsida.

– Jag som vd har ingen anledning att tycka någonting annat. Jag står bakom Ekochefens beslut och litar på att jag i honom har en duktig publicist som har fattat rätt beslut, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer