Drenusha Carkani, Cissi Wallin och Amanda Benson.

Cissi Wallin: Inget mansförbud men idiotförbud

Uppdaterad
Publicerad

Medieprofilen Cissi Wallin flyttade i januari till New York. Nu har hon startat en egen PR-byrå med fokus på kvinnor.

Tillsammans med entreprenören Amanda Benson och projektledaren Drenusha Carkani driver Cissi Wallin en byrå med fokus på kvinnor. De vill hjälpa svenskar med kommunikation, branding och nätverksbyggande i USA.

”Svårt med jantelagen”

Var det här projektet din plan i och med flytten till New York?

– Absolut, jag var i startgroparna med en byrå som fokuserar på kvinnor i Sverige. Men det var svårt i och med den rådande jantelagen. Därför flyttade jag till New York och tänkte att jag kunde förverkliga det här, säger Cissi Wallin till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Det är lättare att jobba med andra svenskar utomlands. Vi blir mer patriotiska. Nu siktar vi på att hjälpa svenska entreprenörer att nå ut i USA. Vi svenskar har ett mycket gott anseende här. 

”Gått på en del nitar”

Wallins ambition är att kunna jobba i både Stockholm och New York, berättar hon.

– Världen har på ett sätt krympt och i dag kan man ha ett mer flexibelt jobb, världen över.

Hon berättar att hon och de två andra tjejerna har många likheter med varandra.

– Vi är alla under trettio år och samtliga av oss är drivna personer med mycket arbetslivserfarenhet. Vi har alla gått på en hel del nitar genom åren, men lärt oss av dem, säger Wallin.

Lyckats genom att nätverka

Hon beskriver sig själv som en opretentiös person som saknar en högre formell utbildning. Istället har hon tagit sig fram på egen hand och varit duktig på att nätverka.

– Jag har jobbat mig fram och uppåt inom media som är en tuff bransch. Det som genomsyrar min arbetskarriär är att jag alltid har jobbat med kommunikation på olika sätt, säger Wallin.

Vad har varit svårt med att starta eget företag i USA?

– Det administrativa har varit svårast. Men det är enklare än vad man kan tro. Det handlar mer om att lita på sig själv och att våga ta risken att starta upp ett nytt projekt på osäker mark. Man måste våga utmaningen.

Vill förändra och inspirera

Varför har ni valt ett profilera er med ett kvinnligt fokus?

– En kvinna som misslyckas döms hårdare i dagens samhällsklimat än vad män gör. Tyvärr blir effekten av kontentan att tjejer inte vågar prova på att bryta ny mark. Det vill vi förändra med hjälp av vår byrå, ur ett feministiskt perspektiv.

Kommer ni att samarbeta med män?

– Självklart kommer vi att samarbeta med män. Vi vill belysa den feministiska aspekten om ett jämställt samhälle. Vi vill inte ha ett mansförbud, utan snarare ett idiotförbud.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.