Cissi Wallins avbön möts av kritik i flera svenska dagstidningar. Foto: SVT/Faksimil DN/GP/Aftonbladet

Cissi Wallins avbön möts av kritik: ”Skorrar falskt”

Uppdaterad
Publicerad

Skribenten och debattören Cissi Wallin tar i en krönika i Expressen avstånd från hur hon tidigare har agerat på sociala medier i feminismens namn. Nu möts hennes avbön av kritik i flera svenska dagstidningar.

Cissi Wallin skriver i krönikan att hon har varit en del av en rörelse vars främsta syfte var att hitta saker och personer att hänga ut.

– Jag skulle vilja göra någon slags avbön och ta avstånd kan man väl säga från en internetkultur som jag i allra högsta grad själv varit med och skapat eller eldat på, sade hon till tidigare till Kulturnyheterna.

I krönikan skriver hon också att hon har påverkats av sin publik som enligt henne kräver raseri och ”en kultur, frontad av några slags totalt onyanserade ledargestalter”.

”Avbönen skorrar falskt”

Aftonbladets Anna Andersson menar att avbönen skorrar falskt. Hon skriver att Cissi Wallin inte tar ansvar utan istället skyller ifrån sig på sina följare.

Även frilansjournalisten Vesna Prekopic ställer sig kritisk till Wallins avbön i en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter. Med utgångspunkt i feministen och aktivisten bell hooks tankar skriver också hon att Wallin håller gruppen ansvarig för sitt tidigare beteende.

”Går inte att bara avsvära sig ansvar”

I sin krönika tar Cissi Wallin upp hur hon hängde ut en manlig komiker 2018 för att han hade släppt låtar med vad hon beskriver som ”olämpligt innehåll”. Något som ledde till att komikern förlorade flera jobb och fick ta emot en rad allvarliga hot.

Detta kommenterar komikern och skribenten Marcus Berggren i en krönika i Göteborgsposten:

”För en som har varit en högst drivande part av cancel-kulturen i Sverige så här långt går det inte att bara avsvära sig ansvar över en natt”.

Han är skarp i sin kritik mot Cissi Wallin och tycker inte att hennes avbön är tilllräcklig. Han vill att Cissi Wallin också ska be om ursäkt:

”Så att du åtminstone kan ge oss den äran att inte förlåta dig”.

”Bevisar det jag skriver”

Cissi Wallin svarar Marcus Berggren i samma tidning och är kritisk till att han kallar henne för ”galning”:

”Det ironiska är att hans text om mig och min reflektion kring mitt eget agerande på nätet genom åren bevisar precis det jag skriver om. Och jag tror inte han inser det själv, trots att han är komiker.”

Kulturnyheterna har sökt Cissi Wallin som avböjer att kommentera vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.