Claes Elfsberg lättar ankar

Uppdaterad
Publicerad

Efter 45 år i publikens tjänst slutar Sveriges stadigaste nyhetsankare. I kväll knyter Claes Elfsberg slipsen och kliver in i Aktuellt-studion för sista gången. – Det känns lite vemodigt, säger han.

Måndagen den 21 december 1970 steg Claes Elfsberg in i tv-husets foajé. Han gick då på Journalisthögskolan i Stockholm och skulle göra praktik på det nystartade Rapport – en elitredaktion med handplockade medarbetare och högt debattklimat.

– Rapport-redaktionen var mitt universitet, en fantastisk läroanstalt för en yngling som jag, minns han.

Yrket sig likt

Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna, krig utkämpats, gamla nationer gått under och nya sett dagens ljus – allt medan medierna i bästa ordalag försökt beskriva skeendena. Under 45 år har också den journalistiska arbetsgången förändrats. Tempot är högre, kraven fler och ny teknik och nya verktyg har tillkommit, vilket inte minst innebär ett större informationsflöde.

– Samtidigt har programledarjobbet i ett nyhetsprogram förblivit sig väldigt likt. Det är samma grundförutsättningar som gäller: att skapa övergångar mellan olika ämnen, man ska fånga in publikens intresse och på ett trovärdigt sätt förmedla vad som hänt och vad som är viktigt.

Bara tre nyhetsprogram

Vid tiden för Claes Elfsbergs inträde i tv-världen – drygt 15 år innan tv-monopolets avskaffande – fanns endast tre nyhetsprogram: de två äldre Aktuellt och TV-nytt och det nya Rapport. I fråga om konkurrens stod den helt och hållet inbördes på SVT.

– Jämförelsen utföll ofta till Rapports fördel, just därför att det där var yngre människor och lite uppkäftigare ton.

I dag finns hur mycket tv som helst – från världens alla hörn sköljer dygnet runt nyhetsrapportering i ett aldrig upphörande mediebrus.

– Publiken blir lite mer blasé. Strax innan åren jag började på tv räckte det med att visa sig i tv ett par gånger så var du på gränsen till att bli någon slags idol som blev omskriven. Så är det inte i dag. Sverige var ett annorlunda land då och tv märktes på ett annat sätt än vad det gör i dag.

Dåliga nyheter

Efter nära på ett halvt sekel i publikens tjänst har Claes Elfsberg på bästa sändningstid rapporterat om otaliga dramer och tragedier. Men bland alla svåra händelser är det en som sticker ut.

Tsunamin i Sydostasien 2004 är det som berört mig mest under åren. På något vis var vi alla berörda bara något led bort. Katastrofen var av ett sådant slag att den var känslomässigt svår att värja sig mot: att havet reser sig upp och sliter barn ur föräldrarnas famn.

Goda nyheter

Men det finns också skeenden som i motsats till allt det mörka i nyhetsrapporteringen inneburit källor till glädje. Tiden då järnridån gick upp över Europa – berlinmurens fall och senare också Sovjetunionens upplösning – är något han ser tillbaka på med ljus.

– Flera länder återfick en frihet de inte haft på många år. Estland, Lettland och Litauen dök upp på kartan igen som våra grannländer. De hade ju inte funnits där förut, det stod Sovjetunionen på kartan, men plötsligt erkändes de. Det var väldigt intressant och glädjande att få vara med och berätta om den här utvecklingen.

Bland andra händelser ryms förlovningsintervjun med kungaparet, valvakor och tester av träningsredskap.

”En fantastisk kamratskap”

Vad tar du med dig av ett yrkesliv inom public service?

– Det jag verkligen tar med mig är behovet av public service och känslan att arbeta för publikens bästa, att inte behöva snegla så mycket på de ekonomiska förutsättningarna med sponsorer och annonsörer. Det har varit en ynnest att bara behöva fundera på ”vad behöver folk veta?”.

– Så är det en sak till: en fantastisk kamratskap. Det finns skäl till att jag har blivit kvar i 45 år på det här bygget och det är i väldigt hög grad för att jag haft fantastiska arbetskamrater.

Sista kvällen med Claes

Ikväll måndag – samma veckodag som han första gången klev in på Rapport – blir alltså den sista nyhetssändningen med Claes Elfsberg.

– Det känns lite vemodigt. Jag tycker att jag har jobbat rätt hårt på att lära mig hantverket och för min del hade jag gärna fortsatt ett tag till. Om människor saknar mig är det smickrande, men public service är viktigare än enskilda individer, även om enskilda individer också kan bidra på olika sätt. Men public service fortsätter. Jag har många duktiga kollegor på Aktuellt och Rapport som kommer att fortsätta jobba, säger han och tillägger att han har för avsikt att fortsätta att arbeta, men under lite andra former.

Från och med den 15 januari nästa år kommer Claes Elfsberg varje fredag att synas i rutan som programledare för SVT:s Gomorron. Han håller också på med ett program som är tänkt att sändas till våren, men vad det ska handla vill han inte avslöja.

– Det kommer att materialisera sig fram i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.