Chris Martin när brittiska gruppen Coldplay spelade på Friends Arena i Solna inför fullsatta läktare 2016. Foto: Pontus Lundahl/TT

Coldplay vill främja hållbarhet under nya turnén

Uppdaterad
Publicerad

Världsturnén uteblev av klimatskäl efter förra albumet.

Men nu meddelar Coldplay att de åter ska ut på vägarna.

Totalt är det 30 spelningar inplanerade på turnén som inleds i mars i nästa år och pågår fram till augusti.

Men något stopp i Sverige blir det inte för den brittiska kvartetten. Däremot åker bandet till bland annat London, Paris och Berlin i Europa.

Efter förra albumet ”Everyday life” som släpptes 2019 meddelade frontmannen Chris Martin att Coldplay valt att inte turnera av klimatskäl.

– Vi kommer att ta det närmsta året eller två till att fundera på hur turnén kan bli inte bara hållbar, utan aktivt fördelaktig (för miljön), sade han till BBC i november 2019.

Och visst kan publiken vänta sig miljövänliga inslag. Bland annat finns det planer på ett kinetiskt golv som ska generera energi när fansen rör sig.

– Ni vet när frontmannen säger ”hoppa”. När jag säger det, då måste fansen bokstavligen hoppa. Annars släcks ljuset, säger Chris Martin till BBC.

Bandet ska även plantera ett träd för varje biljett som säljs. På deras senaste turné, under 2016–2017, spelade de för sammanlagt 5,4 miljoner människor.

Men Chris Martin är förberedd på kritik efter beskedet.

– Människor som ger oss kritik för saker, som att flyga, de har helt rätt. Vi har inga argument mot det, säger han.

– Vi hade kunnat stanna hemma och det hade kanske varit bättre. Men vi ville turnera för att träffa och få kontakt med människor. Så vi försöker göra det på ett så rent sätt som möjligt.

Coldplays nya album ”Music of the spheres” släpps i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.