Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kondomutmaningen som slog svenskt lajkrekord på Instagram i klippet. Foto: TT

”Condom challenge” och koranbränning – här är inläggen som engagerade flest på sociala medier 2023

Publicerad

Vi varje årsskifte sammanställer Medieakademien vilka svenska inlägg på X, Instagram och Facebook engagerat flest. I år toppar koranbränning och kondomer listan.

För att se de inlägg som engagerat flest, starta klippet ovan.

Aldrig förut har så många gillat ett enskilt, svenskt inlägg på Instagram. Det står klart när Medieakademien nu redovisar sin årssammanställning.

Det handlar om kontot ”Sveriges roligaste videos” som lagt upp ett klipp där två systrar gör den så kallade ”condom challenge”, där har 6,7 miljoner valt att trycka på gilla-knappen. Det förra rekordet låg på 1,2 miljoner och slogs förra året.

– Det är ingen som talar svenska i klippet så målgruppen är hela världen och man fattar snabbt vad det handlar om, säger Emanuel Karlsten, ordförande i medieakademien.

I år har organisationen valt att dela upp Instagram i två kategorier, en med mest engagerande videon (den ovan) och en med mest engagerande bilden. Bilden kommer från ”Young royals”-stjärnan Edvin Ryding där totalt 926 702 reaktioner (lajks samt kommentarer) skett.

X

Plattformen X är, enligt Karlsten, mer samtals- och politikinriktad. Här får de stora samtalsämnena ta plats.

– Ofta det med politiska förtecken så som kriget i Ukraina eller Israel-Hamas, säger han.

Men allra störst lägereld blir sporten, det är nämligen ett inlägg om Zlatan som toppar listan, se vilket i klippet.

Facebook

Årligen gör även Medieakademien Maktbarometern som 2023 visade att Sverigedemokraterna är mäktigast på Facebook. Och ett nyhetsmedium nära partiet toppar nu listan för mest engagerande klipp, på en koranbränning.

Men det är inte representativt för plattformen menar Karlsten.

– Snarare har Facebook ofta väldigt positiva inlägg. Vi ser hyllningar till bland annat Lasse Berghagen och sjukvården.

Undersökningar omfattar flest gilla-markeringar och kommentarer. Poster skrivna av svenska konton på svenska, där en majoritet av texten måste vara skriven på svenska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.