Orville Peck. Foto: SVT

Orville Peck: ”Jag växte upp som en konstig bögpunkare och skejtarcowboy”

Uppdaterad
Publicerad

Cowboys i allmänhet och country i synnerhet har gjort comeback i populärkulturen den senaste tiden. Lil Nas X country-rap – Old town road – Kacey Musgraves hyllade country-pop och inte minst den mystiskt maskerade country-stjärnan Orville Peck har utmanat genrens konventioner. Kulturnyheterna har träffat den sistnämnde.

Stetsonhatt, cowboyboots, ett baryton-vibrato med en doft av countrygiganter som Roy Orbison och Johnny Cash. Precis som genrens konventioner bjuder, sånger om krossade hjärtan och ensamma nätter, mer otypiskt för genren är att låtarna handlar om kärlek cowboys emellan, drag queens och förstås de BDSM-inspirerade ansiktsmaskerna som döljer Orville Pecks riktiga identitet.

– Så fort nåt nytt dyker upp inom genren säger folk: ”Vad är country? Vem får hålla på med det?” Countryfans är inbitna purister med väldigt kort minne. Vissa av dem glömmer att varje generation utvecklar genren, vilket är spännande. Man kan antingen hänga med eller hamna på fel sida av historien, säger Orville Peck. 

Countryn breddas

Orville Peck är inte den första öppet homosexuella countrystjärnan, eller den första att utmana genrekonventionerna, men han slår igenom i en tid där cowboyestetiken populariserats och countrygenren öppnats upp för nya intryck. Lil Nas X låt – Old Town road- visade att country-rap har enorm hitpotential, Kacey Musgraves har hyllats för sina okonventionella country-pop.

– Den traditionella countrymusikens grindvakter kan inte hålla tillbaka det längre. Många traditionella countryfans kommer till mina spelningar och står bredvid dragqueens och punkare, berättar Orville Peck som befinner sig på europaturné.

Urtypen för den ensamme cowboyen

Vad han heter på riktigt och vad han gjorde innan han skapade sin nuvarande scenpersona, är föremål för mycket diskussion på nätet. Lite paradoxalt menar den maskerade mannen själv att hans egenhändigt skapade signaturlook, de fransförsedda ansiktsmaskerna som döljer hans ansiktsdrag, inte handlar om att gömma sig.

– Jag har skapat en egen estetik eftersom jag älskar countrymusiken och dess historia. Under countrymusikens guldålder hade alla stjärnor sin egen grej. Sanningen om mig är att jag växte upp som en konstig bögpunkare och skejtarcowboy. Jag var rätt ensam och hade få vänner. Jag kände att ingen riktigt förstod mig, berättar Orville Peck, sänker en rejäl shot och fortsätter:

– Jag skapade en förstärkt version av mig själv, precis som Dolly Parton. Mitt varumärke som countrystjärna skulle vara urtypen för den ensamme cowboyen, eftersom det är så jag känt mig hela mitt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.