En tysk fansida för Benedict Cumberbatch har lagt upp foton på skådespelarens budskap. Foto: Skärmdump från Twitter.

Cumberbatch attackerar brittiska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Under en filminspelning på onsdagen passade Benedict Cumberbatch på att ge sin syn på de brittiska myndigheternas agerande mot tidningen The Guardian.

Benedict Cumberbatch, som håller på att spela in nya avsnitt av den populära BBC-serien ”Sherlock” i London, tog en paus från inspelningsarbetet och ställde sig framför en grupp fotografer med penna och anteckningsblock i handen.

Sedan skrev han sitt budskap på en handfull sidor och visade upp dem för fotograferna, rapporterar tidningen The Guardian.

USA:s avlyssning

”Demokrati?”

På det första bladet, som var riktat till premiärminister David Cameron, stod det: ”Frågor som vi ha rätt att ställa i en demokrati.” Därefter höll Benedict Cumberbatch upp en sida där han skrivit: ”Sönderslagna hårddiskar, journalister kvarhållna på flygplatser... Demokrati?”

Cumberbatch syftade på The Guardians beslut att, efter upprepade påtryckningar från de brittiska myndigheterna, slå sönder hårddiskar med uppgifter som Edward Snowden läckt. Dokumenten på hårddiskarna handlade om amerikansk och brittisk övervakning av de egna medborgarna.

Benedict Cumberbatch ifrågasatte samtidigt om ett urholkande av medborgerliga rättigheter verkligen leder till en seger i kriget mot terrorismen.

Senare i höst är det premiär för ”The Fifth Estate”, där Benedict Cumberbatch spelar rollen som Julian Assange.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet