På en stor takterrass höll Film Väst (f.d. Film i väst) sin årliga presskonferens i Cannes. Den första stora nyheten var att nationalekomonen och FN:s före detta generalsekreterare Dag Hammarskjölds liv ska bli storfilm med en budget på runt 100 miljoner kronor. Regi står dansken Per Fly för, som är känd för ”Monica Z” och tidigare för sin trilogi om olika samhällsklasser med ”Bänken” (2000), ”Arvet” (2003) och ”Dråpet” (2005).
Thriller
”Mordet på Hammarskjöld” beskrivs som en politisk thriller om Dag Hammarskjölds tid som generalsekreterare under efterkrigstiden fram till Kongo-krisen 1961 och hans död i en flygkrasch på väg till Nordrhodesia (numera Zambia). Orsaken till Hammarskjölds död har aldrig kunnat fastställas och fallet började utredas igen förra året efter att amerikanska NSA gjort nya fynd i hemligstämplade dokument kring kraschen. Mycket tyder på att Hammarskjöld utsattes för ett attentat när han var på väg från Kongo för att träffa Katangarebellernas ledare Moïse Tshombe.
Per Fly och manusförfattaren Ulf Rydberg (”Huvudjägarna”, ”Millenium”, ”Lasermannen”) har även haft ett tätt samarbete med biståndsarbetaren Göran Björkdal, som tidigare forskat mycket om Hammarskjölds död.
− En film om Dag Hammarskjöld är kanske en av de viktigaste man kan göra i dag, säger regissören Per Fly.
− Hela hans karaktär är otroligt intressant då han hade en mycket säker kompass för moral och etik. Men Hammarskjöld var också en väldigt poetisk människa och en ensam människa tror jag.
Ville ha marionett
− När Hammarskjöld valdes till generalsekreterare visste ingen vem han var, och han tillsattes eftersom de ville ha en marionett, berättar filmens producent Patrick Ryborn.
– Hammarskjöld trodde själv att det var ett aprilskämt men han blev tvärtom en världsledare. Sen slutade det också med att alla var emot honom. Han slogs för den lilla människan.
Mobergs bok som film – igen
Den andra stora nyheten under presskonferensen var att Daniel Espinosa (”Child 44”, ”Safe House”, ”Snabba Cash”) ska ta sig an Vilhelm Mobergs klassiker ”Utvandrarna”, vilken Espinosa menar är högaktuell just nu när Medelhavet fylls av flyktingar på bräckliga båtar precis som i Atlanten under 1850-talet.
– Då som nu tar människor beslutet att de inte accepterar den livslott de har dragit och vägrar acceptera att leva i länder med religiös fundamentalism eller som är drabbade av hungersnöd. Så de tar allt de har och ger sig ut på en färd som i många fall kan sluta med deras egen undergång, säger Espinosa med eftertryck och förklarar att Kristina är den starkaste karaktären i boken, då hon är en av dem som vägrar finna sig i den situationen hon hamnat i.
– Vi måste berätta de här historierna, vi måste förstå att de människor som är på Medelhavet i dag måste tas emot på samma sätt som våra förfäder förväntade sig att bli emottagna i USA på 1850-talet. Det man ofta glömmer bort var att en miljon svenskar, cirka 20 procent av befolkningen, lämnade Sverige för att situationen var ohållbar.
Inspelning 2016
Espinosas nya ”Utvandrarna” kommer – till skillnad från Jan Troells tidigare filmtrilogi av Mobergs verk – bara bli en film, och inspelningen börjar förhoppningsvis nästa år när manus är färdigställt.
”Mordet på Hammarskjöld” påbörjar inspelning 2017 med premiär julen 2018.